Λιβύη: Ναυτική αποστολή της ΕΕ για να τηρείται το εμπάργκο όπλων

Λιβύη: Ναυτική αποστολή της ΕΕ για να τηρείται το εμπάργκο όπλων
O Ζοσέπ Μπορέλ AP

Πρωτοβουλία για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανακοινώθηκε και επισήμως τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο να εμποδιστεί η παράδοση όπλων στους εμπολέμους στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση, που ήρθε έπειτα από την άρση του βέτο της Αυστρίας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη έπειτα από εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων και προειδοποιήσεων του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που διαμήνυε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να πάψει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο αν δεν δράσει, αφήνοντας ενδεχομένως την Λιβύη στις τύχες της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Σε έναν συμβιβασμό για να κατευναστούν οι ανησυχίες της Βιέννης ότι μια νέα ναυτική αποστολή θα μπορούσε να φέρει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη, τα πλοία της ευρωπαϊκής αποστολής θα σταματούν και θα ελέγχουν ύποπτα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου όπλων, μακριά από μεταναστευτικές διαδρομές, ανέφεραν διπλωμάτες.

«Καταλήξαμε σε μια ομόφωνη πολιτική συμφωνία, την οποία θεωρούσα απίθανο να επιτευχθεί», ανακοίνωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ. «Ήταν μια μακρά και πολύ δύσκολη συζήτηση αλλά στο τέλος βρήκαμε μια μέση λύση», τόνισε.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει», διευκρίνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Πολεμικά πλοία θα στέλνονται σε ύδατα ανατολικά της Λιβύης, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης, από τα τέλη Μαρτίου για να εποπτεύουν την συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, εξήγησε ο Μπορέλ.

Ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα πως η ναυτική αποστολή της ΕΕ μπορεί να ξεκινήσει περιπολίες έως τα τέλη Μαρτίου. Αρχικά θα επιχειρεί σε διεθνή και όχι σε λιβυκά χωρικά ύδατα. Ο ύπατος αρμοστής της ευρωπαϊκής διπλωματίας παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει να αναμένεται από την ΕΕ να κάνει περιπολίες στα χερσαία σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης, μέσω των οποίων εφόδια πυροβολικού συνεχίζουν να παραδίδονται. «Θα ήταν πολύ δύσκολο για μας να δρούμε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών», τόνισε σε δημοσιογράφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα