Λογομαχία Τσαβούσογλου με Σουηδή ΥΠΕΞ: “Ποιος σας έδωσε εντολή να τα λέτε αυτά;”

Λογομαχία Τσαβούσογλου με Σουηδή ΥΠΕΞ: “Ποιος σας έδωσε εντολή να τα λέτε αυτά;”
AP Photo/Burhan Ozbilici

Φραστικό επεισόδιο live ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και αυτή της Σουηδίας, με τον πρώτο να "εκρήγνυται" μετά την προτροπή της "να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τη Συρία και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ".

Αρνητική τροπή πήρε η συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Σουηδίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αν Λίντε αντίστοιχα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να εξοργίζεται και να της επιτίθεται φραστικά.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια της ομιλίας της κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Αυτό προκάλεσε και την οργή του Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε έντονο τόνο της είπε: “Γιατί το λέτε αυτό; Ποιος σας έδωσε την εντολή να το λέτε; Γιατί δεν λέτε τίποτα για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες”, κατηγορώντας τη παράλληλα ότι με τη στάση της στηρίζει το PKK και ότι, τόσο η ίδια όσο και η Ε.Ε μεροληπτούν, την ώρα που “η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο”.

“Η χρήση του όρου “προτρέπω” είναι αλαζονική και λανθασμένη στη διπλωματία. Προσπαθείτε να δώσετε μαθήματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Χρησιμοποιείτε δύο μέτρα, δύο σταθμά”, είπε, οργισμένος, ο υπουργός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε.

Η Λίντε υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της ΕΕ να έχει επαφές με διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Συρία, μια αναφορά σε κουρδικές πολιτοφυλακές οι οποίες θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το 2016, η Τουρκία έχει διεξαγάγει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, κυρίως για να εκδιώξει τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κυριότερης κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Κατά την άποψη του Τούρκου υπουργού, η Ευρώπη ζητεί την αποχώρηση της Άγκυρας από τη βόρεια Συρία μόνο για να υποστηρίξει το PKK, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ.

Ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από το Ιντλίμπ (στη βορειοδυτική Συρία); Όχι. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι πρόσφυγες θα έρχονταν στην Ευρώπη”, εκτίμησε.

Ως προσκεκλημένη εδώ, δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση”, απάντησε η Λίντε, διευκρινίζοντας πως η συνάντησή της με τον ομόλογό της ήταν “πολύ φιλική και ειλικρινής”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα