Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα London Bridge – 3 νεκροί

Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα London Bridge – 3 νεκροί
Επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα London Bridge AP

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λονδίνο, όταν άνδρας με μαχαίρι επιτέθηκε σε πεζούς. Η αστυνομία τον ακινητοποίησε και σκότωσε πυροβολώντας τον. Τρεις νεκροί και τουλάχιστον πέντε οι τραυματίες, ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής στο Λονδίνο έπειτα από επίθεση από άγνωστο με μαχαίρι στη London Bridge. Ο δράστης φέρεται να προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε, ενώ στη συνέχεια η αστυνομία τον ακινητοποίησε πυροβολώντας τον με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Μπάσου, ο δράστης έφερε επάνω του έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό.

«Ο ύποπτος, ένας άνδρας, πυροβολήθηκε από τους ενόπλους αστυνομικούς και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε επί τόπου», είπε ο Μπάσου. «Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι (η επίθεση) θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια, πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Λόγω των αναφορών ότι ο ύποπτος μπορεί να είχε στην κατοχή του έναν εκρηκτικό μηχανισμό, αναπτύχθηκαν στο σημείο πυροτεχνουργοί (της αντιτρομοκρατικής) και αποκλείστηκε μια μεγάλη περιοχή ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κανένας περαιτέρω κίνδυνος για τους πολίτες», συνέχισε ο Μπάσου.

«Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω σε αυτό το σημείο ότι πιστεύουμε πως η συσκευή που ήταν δεμένη στο σώμα του υπόπτου ήταν ψεύτικη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με χρήστες του Τwitter, στην περιοχή επικράτησε πανικός, ενώ η αστυνομία έδωσε εντολή στον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Όπως έγραψε το BBC, σημειώθηκαν δύο πυροβολισμοί. Ο δράστης φέρεται αρχικά να ακινητοποιήθηκε από τον κόσμο και στη συνέχεια κατέφθασε η αστυνομία που τον πυροβόλησε για να τον σταματήσει.

Δύο περαστικοί έχασαν τη ζωή τους και 3 ήταν οι τραυματίες, ενώ σύμφωνα με το Guardian ο δράστης σκοτώθηκε από πυροβολισμούς της αστυνομίας.

«Με βαριά καρδιά οφείλω να σας ενημερώσω ότι εκτός από τον ύποπτο, που σκοτώθηκε από αστυνομικούς, δύο από τους τραυματίες στην επίθεση δυστυχώς υπέκυψαν» στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί, ανακοίνωσε η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεσίντα Ντικ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ντικ είπε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται θα αυξηθούν οι περιπολίες, ένοπλων και άοπλων αστυνομικών. Οι αρχές, πρόσθεσε, εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν οποιαδήποτε απειλή μπορεί να υπάρχει.

«Εργαζόμαστε με τη μέγιστη ταχύτητα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και αν έχει εμπλακεί κάποιος άλλος» στην υπόθεση αυτή, τόνισε.

Το σημείο της επίθεσης:

Google Earth

Το tweet του Boris Johnson:

“Είμαι ενήμερος για το περιστατικό στη London Bridge και θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία και όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την άμεση ανταπόκρισή τους”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Πρόκειται για ένα φρικτό περιστατικό. Όλες οι σκέψεις μου είναι κοντά στα θύματα και τις οικογένειές τους”.

Ο Νιλ Μπάσου, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να ενημερωθεί προσωπικά για το συμβάν και για τον σκοπό αυτό ο ίδιος θα πάει στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC: “Βρισκόμουν στο λεωφορείο και πήγαινα στο σπίτι μου, όταν ξαφνικά σταμάτησε. Υπήρξε κάποια αναταραχή, κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα τρεις αστυνομικούς να κατευθύνονται προς έναν άνδρα. Είδα πως ο άνδρας κρατούσε κάτι. Δεν είμαι 100% σίγουρη, αλλά ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε. Ένα λεπτό αργότερα μας άφησαν να βγούμε και μόλις απομακρύνθηκα άκουσε σειρήνες. Έπειτα άκουσα γύρω στους 3 πυροβολισμούς. Επικρατούσε χάος“.

Δήμαρχος Λονδίνου: “Συγκλονιστικό ηρωισμό επέδειξαν οι πολίτες που ακινητοποίησαν τον δράστη

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται ορισμένοι από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην επίθεση , όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

«Επιβεβαιώθηκε ότι ένας αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στην επίθεση, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά», είπε ο Καν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Εκείνοι που επιδιώκουν να μας επιτεθούν και να μας διχάσουν δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», συνέχισε, καλώντας τους Λονδρέζους να «επαγρυπνούν».

Ο δήμαρχος έπλεξε το εγκώμιο των απλών πολιτών που επέδειξαν «συγκλονιστικό ηρωισμό» και αφόπλισαν τον δράστη ο οποίος πρόλαβε να τραυματίσει πολλούς ανθρώπους.

«Το αξιοσημείωτο στις εικόνες που είδαμε είναι ο συγκλονιστικός ηρωισμός των απλών πολιτών που κυριολεκτικά έτρεξαν καταπάνω στον κίνδυνο, χωρίς να ξέρουν τι αντιμετωπίζουν», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι ο δράστης ήταν ζωσμένος με έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Καν επισήμανε όμως ότι εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος που έτρεξε να σταματήσει τον δράστη δεν το γνώριζε αυτό.

Σύμφωνα με τον Καν, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς η αστυνομία δεν αναζητά κάποιον άλλον ύποπτο.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση μέσω του εκπροσώπου του Τζουντ Ντίρι. “Δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο”, τόνισε ο εκπρόσωπος.

“Ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση σήμερα στη Γέφυρα του Λονδίνου και παρακολουθεί την κατάσταση”, αναφέρει ο Ντίρι σε γραπτή ανακοίνωση. “Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα όλες τις φρικτές πράξεις βίας σε βάρος αθώων πολιτών και δεσμευόμαστε να παράσχουμε την πλήρη υποστήριξη μας στον σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Τα κίνητρα που ώθησαν τον δράστη να πραγματοποιήσει την επίθεση παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γέφυρα του Λονδίνου ήταν το σημείο μιας επίθεσης τον Ιούνιο του 2017 όταν τρεις τζιχαντιστές έπεσαν με το φορτηγάκι τους πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια επιτέθηκαν στους περαστικούς στη γύρω περιοχή σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Βρετανία μείωσε το επίπεδο απειλής για τρομοκρατία στο «σημαντικό» από «σοβαρό», το χαμηλότερο από το 2014.

Πυροβολισμοί σε γέφυρα του Λονδίνου AP

Πυροβολισμοί σε γέφυρα του Λονδίνου AP

Ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στη London Bridge AP

Πυροβολισμοί σε γέφυρα του Λονδίνου AP

Πυροβολισμοί σε γέφυρα του Λονδίνου AP

Πυροβολισμοί σε γέφυρα του Λονδίνου AP

Πυροβολισμοί σε γέφυρα του Λονδίνου AP

Η στιγμή σύλληψης του δράστη AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα