'Λουκέτο' από τον Ερντογάν στις στρατιωτικές σχολές

'Λουκέτο' από τον Ερντογάν στις στρατιωτικές σχολές

Εντείνει ο Τούρκος πρόεδρος την προσπάθεια να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα τεθούν υπό τη διοίκηση του υπουργού Άμυνας

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα κλείσει όλες τις στρατιωτικές σχολές της χώρας ενώ οι ένοπλες δυνάμεις θα τεθούν υπό τη διοίκηση του υπουργού Άμυνας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να θέσει τον στρατό υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι αλλαγές που προωθούνται, ορισμένες από τις οποίες ο Ερντογάν είπε ότι θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Κυριακή, ακολουθούν την απόταξη 1.700 και πλέον στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που αναμίχθηκαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κινδύνευσε να συλληφθεί και ακόμη και να σκοτωθεί τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος του NATO, χρειάζεται «νέο αίμα». Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποτάχθηκαν ατιμωτικά την περασμένη εβδομάδα ήταν σχεδόν το 40% των στρατηγών και των ναυάρχων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Η Τουρκία κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, 237 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 2.100 τραυματίστηκαν στην απόπειρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επίδοξοι πραξικοπηματίες κατέλαβαν άρματα μάχης, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες της κυβέρνησης και καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Μέχρι ής, πάνω από 60.000 άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις, στο δικαστικό σώμα, στο δημόσιο και σε σχολικά ιδρύματα έχουν τεθεί υπό κράτηση, απομακρυνθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω του ότι φέρονται να συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά έχουν θορυβηθεί από το εύρος των εκκαθαρίσεων που το ακολούθησαν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρότερες», δήλωσε ο Ερντογάν στο ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber το βράδυ του Σαββάτου. «Οι αρχηγοί των όπλων θα αναφέρονται στον υπουργό Άμυνας», συνέχισε. «Οι στρατιωτικές σχολές θα κλείσουν (...) θα ιδρύσουμε μια ανώτατη σχολή εθνικής άμυνας».

Ακόμη, είπε ότι ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MİT, αλλά και ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας να αναφέρονται απευθείας στην προεδρία. Αυτό θα απαιτήσει αναθεώρηση του Συντάγματος και άρα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα, το γενικό επιτελείο και η MİT αναφέρονται στον πρωθυπουργό. Το να υπαχθούν στην προεδρία συνάδει με το σχέδιο του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι ως τώρα έχουν συλληφθεί επίσημα 10.137 πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες για την εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πραξικόπημα στην Τουρκία, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κινήσεις 'ενότητας' από τον Ερντογάν: Αποσύρει μηνύσεις, αποφυλακίζει στρατιώτες

SHARE: