Βρετανική μέρα της μαρμότας: Γιατί θεωρούν ότι μπορεί να γυρίσει ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανική μέρα της μαρμότας: Γιατί θεωρούν ότι μπορεί να γυρίσει ο Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον AP

Αν και εκδιώχθηκε μόλις τρεις μήνες, ο Μπόρις Τζόνσον θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, όσο και αν φαίνεται περίεργο, ο Μπόρις Τζόνσον όχι μόνο επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας αλλά φαντάζει και ως ένα από τα φαβορί για την ανάληψη της Πρωθυπουργίας μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Και όλα αυτά μόλις τρεις μήνες από τη δική του εκδίωξη από την Ντάουνιγκ Στριτ με ψήφους βουλευτών του ίδιου του κόμματος οι οποίοι τον έκριναν ως ανεπαρκή.

Στα τέλη του Οκτώβρη, η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία φαντάζει τελείως διαφορετική. Μετά τον τυφώνα Τρας, την άρση της εμπιστοσύνης των αγορών στη βρετανική οικονομία και το χάος που προκλήθηκε, ο Τζόνσον φαντάζει πια ως… λογική επιλογή.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του LBC o βουλευτής των Τόρις Πολ Μπρίστοου τόνισε χαρακτηριστικά ότι “ο Τζόνσον είναι ο τύπος του πολιτικού που φοβάται το Εργατικό Κόμμα, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να νικήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές”. Αποψη ενδεικτική της αλλαγής στάσης.

Η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Για να αποκτήσει κάποιος το δικαίωμα να είναι υποψήφιος χρειάζονται τουλάχιστον 100 ψήφοι από τους Τόρις. Ο πρώην υπουργός Ρίσι Σούνακ θα δοκιμάσει πάλι την τύχη του και θα επιχειρήσει να υπερκεράσει τον Τζόνσον.

Επίσης, η σημερινή υπουργός αρμόδια για την Σύνδεση με το Κοινοβούλιο Πένι Μόρντοντ, επίσης υποψήφια στην προηγούμενη κούρσα, θεωρείται επίσης σοβαρή πιθανή υποψήφια.

Οποιος και αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα αναλάβει την ηγεσία ενός κατακερματισμένου κόμματος και μία χώρα βυθισμένη σε οξεία οικονομικοκοινωνική κρίση.

Ο πληθωρισμός ξεπερνά το επίπεδο του 10%, το υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια, σε μία τεταμένη κοινωνική συνθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι απεργιακές κινητοποιήσεις πολλαπλασιάσθηκαν τους τελευταίους μήνες με επίκεντρο τον τομέα των μεταφορών.

Την ίδια ώρα οι Εργατικοί κάνουν πάρτι στις δημοσκοπήσεις προηγούμενοι με τεράστια διαφορά και αξιώνουν εδώ και τώρα εκλογές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα