Μακρόν σε συνταξιούχους: “Μην γκρινιάζετε, πληρώνεστε τη σύνταξη αυτών που πέθαναν νωρίς”

Μακρόν σε συνταξιούχους: “Μην γκρινιάζετε, πληρώνεστε τη σύνταξη αυτών που πέθαναν νωρίς”
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανούλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου AP

Αυτή ήταν η απάντηση του Γάλλου προέδρου σε συνταξιούχους που διαμαρτύρονται πως μειώνεται η αγοραστική τους αξία. «Πληρώνεστε τη σύνταξη εκείνων που έζησαν πριν από εσάς και οι οποίοι έζησαν λιγότερο», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Συνεχίζει να τα βάζει με τους πολίτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου και όποτε του συναντά στους δρόμους της χώρας. Αυτή τη φορά, αντί για την ευαίσθητη ομάδα των ανέργων, βρέθηκε να «κατσαδιάζει» τους συνταξιούχους που τόλμησαν να του διαμαρτυρηθούν πως βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται μέρα με την ημέρα.

Από τον Ντε Γκολ στον Μακρόν

«Μπορείτε να μιλάτε ελεύθερα, το μόνο πράγμα που δεν έχετε δικαίωμα είναι να γκρινιάζετε». Η φράση αυτή, δάνειο από τον Στρατηγό Ντε-Γκολ, ήταν η πρώτη απάντηση του Γάλλου προέδρου στους συγκεντρωμένους συνταξιούχους στην περιοχή Κολομπεί Λε Ντεζ Εγκλίζ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν που βρέθηκε στην γαλλική πόλη με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και συναντήθηκε με τον εγγονό του Στρατηγού Ντε Γκολ, ο οποίος όπως λέει του μετέφερε αυτή τη φράση, όπως την έλεγε ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας. «Και βρίσκω πως ήταν μια πολύ καλή πρακτική του Στρατηγού» σχολίασε.

Ζείτε με τη σύνταξη όσων πέθαναν πριν από εσάς

«Ακούστε, ζούμε περισσότερα χρόνια στην χώρα μας με υγεία» σχολίασε μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος που εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Κάποιος από τους συνταξιούχους σημείωσε πως αυτή η παρατήρηση του Γάλλου προέδρου δεν είναι ακριβής, ενώ κάποιος άλλος πρόσθεσε πως δούλεψαν γι’ αυτή τη σύνταξη. «Δουλέψατε και πληρώνεστε την σύνταξη εκείνων που έζησαν πριν από εσάς και οι οποίοι έζησαν λιγότερο» απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Δείτε τη στιχομυθία όπως καταγράφτηκε από τη γαλλική τηλεόραση:

Ο πρόεδρος που ενδεχομένως είναι πιεσμένος από τις αναταράξεις στις τάξεις της κυβέρνησής του, μετά την παραίτηση του υπουργού εσωτερικών Ζεράντ Κολόμπ, συνέχισε λέγοντας πως κάθε πολίτης κοιτάει το παραμικρό που αλλάζει για εκείνον και όχι την μεγάλη εικόνα. «Και έχω να σας πω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν επί τω χείρω για όλο τον κόσμο, αν η χώρα δεν ορθοποδήσει» πρόσθεσε.

Ωστόσο, προσπαθώντας να μην φανεί… επιθετικός απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ο Μακρόν τόνισε: «Δεν συνηθίζω να κολακεύω κανέναν, το ξέρετε. Ξεκινώντας από τον ίδιο μου τον εαυτό».

Το τετ-α-τετ με άνεργο νέο

«Δεν υπάρχει μέρος που να πηγαίνω και να μην μού λένε ότι χρειάζονται ανθρώπους,. Ούτε ένα! Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια… περνάω τον δρόμο και σας βρίσκω!», έλεγε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας σε 25χρονο άνεργο που του εκμυστηρεύτηκε την δυσκολία του να βρει δουλειά.

«Δεν ήταν φυσιολογικό αυτό που μου είπε. […] Ήθελα να του απαντήσω: αν είναι έτσι, ελάτε μαζί μου να ψάξουμε [ενν. για δουλειά]» σημείωνε λίγες μέρες αργότερα ο 25χρονος στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Αλιάγα. Στην παρότρυνση του προέδρου να επισκεφθεί τα καταστήματα της οδόύ Μονπαρνάς, όπου όπως δήλωσε ο Μακρόν, ένα στα δύο μαγαζιά ζητούν υπαλλήλους, ο ανθοκόμος απαντούσε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα, αν έχει δουλειά, ας με συνοδεύσει ως την Μονπαρνάς. Εγώ θα πάω μέσα στην εβδομάδα και βλέπουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα