Ο Αλιάγας μιλά με τον άνεργο που “πρόγγιξε” ο Μακρόν

Ο Αλιάγας μιλά με τον άνεργο που “πρόγγιξε” ο Μακρόν
Ο άνεργος ανθοκόμος που έλαβε την σκληρή απάντηση του προέδρου Μακρόν BFMTV/Video

Ο άνεργος που προκάλεσε ο Μακρόν το Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας πως μπορεί να του βρει δουλειά απλώς διασχίζοντας τον δρόμο, μιλά στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Αλιάγα.

Το πρόσωπο των ημερών, τον 25χρονο άνεργο που δέχτηκε την σκληρή «συμβουλή» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το περασμένο Σαββατοκύριακο, φιλοξένησε στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του, στο Europe 1, ο Νίκος Αλιάγας. Ο Τζονατάν Τζα’άν, ανθοκόμος στο επάγγελμα, είχε πλησιάσει τον Γάλλο ηγέτη εξηγώντας του πως είναι άνεργος και αναζητά δουλειά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τότε, του είχε προτείνει να αλλάξει προσανατολισμό και να στραφεί στην εστίαση και την φιλοξενία που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό. «Εάν είστε έτοιμος και πρόθυμος, υπάρχει ο ξενοδοχειακός τομέας, οι χώροι εστίασης, οι κατασκευές. Δεν υπάρχει μέρος που να πηγαίνω και να μην μου λένε ότι χρειάζονται ανθρώπους. Ούτε ένα! Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια… έτσι να περάσω τον δρόμο, θα σας βρίσκω (δουλειά)», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας δείχνοντας προς τους γύρω δρόμους και συγκεκριμένα την οδό Μονπαρνάς.

Ο άνεργος μίλησε στο Νίκο Αλιάγα δηλώνοντας προσβεβλημένος από τη στάση του Εμανουέλ Μακρόν. «Ένιωσα έναν κόμπο στο λαιμό» σχολίασε και πρόσθεσε: «Αρχικά, δεν περίμενα να τον συναντήσω. Έβγαλα μια φωτογραφία μαζί του, του έσφιξα το χέρι και διερωτήθηκα: ή τώρα ή ποτέ για να του κάνεις την ερώτηση» διηγείται σήμερα ο Τζονατάν.

Δεν ήταν φυσιολογικό αυτό που μου είπε. Ήθελα να του απαντήσω: αν είναι έτσι, ελάτε μαζί μου να ψάξουμε

«Δεν ήταν φυσιολογικό αυτό που μου είπε. […] Ήθελα να του απαντήσω: αν είναι έτσι, ελάτε μαζί μου να ψάξουμε [ενν. για δουλειά]» σημειώνει ο 25χρονος. Στην παρότρυνση του προέδρου να επισκεφθεί τα καταστήματα της οδόύ Μονπαρνάς, όπου όπως δήλωσε ο Μακρόν, ένα στα δύο μαγαζιά ζητούν υπαλλήλους, ο ανθοκόμος απαντά: «Δεν υπάρχει πρόβλημα, αν έχει δουλειά, ας με συνοδεύσει ως την Μονπαρνάς. Εγώ θα πάω μέσα στην εβδομάδα και βλέπουμε».

Ο νεαρός δηλώνει πάντως πως σηκώνεται κάθε πρωί στις 06.00, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ καθημερινά λαμβάνει επιστολές απόρριψης από τις διάφορες εταιρίες στις οποίες αναζητά εργασία. «Δεν το έκανα [να μιλήσει στον Μακρόν] για να δημιουργήσω σούσουρο, το έκανα για να γνωρίζω τι συμβαίνει με την εργασία» εξηγεί ο Τζα’άν που διαπιστώνει πως τα πράγματα δεν καλυτερεύουν.

Αυτό είναι το ηχητικό, όπως το ανάρτησε στο διαδίκτυο ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1:

Αν έχεις τύχη διάβαινε

Μπορεί ο Εμανουάλ Μακρόν να στάθηκε απόμακρος και επικριτικος, όμως οι συνάδελφοι του 25χρονου από τον κλάδο της ανθοκομίας διραστηριοποιήθηκαν. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας παραγωγών άνθεων και καρπών δήλωσε στα γαλλικά ΜΜΕ πως έχει δεχτεί σειρά μηνυμάτων από συναδέλφους που προσφέρουν δουλειά στον Τζονατάν Τζα’άν.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως ο κλάδος του νεαρού βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μόνο τα τελευταία 7 χρόνια έχουν χαθεί 5.000 θέσεις εργασίας. Είναι επίσης αλήθεια πως μπορεί το ποσοστό ανεργίας στη χώρα να βαίνει ελαφρώς μειούμενο, όμως έχει παραμείνει σταθερό πέριξ του 9% τα τελευταία δέκα χρόνια, την ώρα που στην Γερμανία έχει υποχωρήσει από το 8% στο 3,5% τη χρονιά που διανύουμε.

Μακρόν Αλιάγας, Αλιάγας ραδιόφωνο, άνεργος Γαλλία, Γάλλος άνερφος, Μακρόν ανεργία, απάντηση Μακρόν

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα