Μάλτα: Κορυφώνεται η κρίση σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία

Διαδήλωση για την δολοφονημένη δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία στη Βαλέτα
Διαδήλωση για την δολοφονημένη δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία στη Βαλέτα AP

Την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Μουσκάτ ζήτησαν χιλιάδες διαδηλωτές, την ώρα που ο ίδιος προτίθεται να αφήσει το πόστο του τον Ιανουάριο.

O πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος φέρεται να παρενέβη στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία και δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί, έλαβε την Κυριακή την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του οποίου ηγείται ώστε να μείνει στη θέση του πιθανόν έως τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα Βαλέτα ζητώντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Μουσκάτ καθώς κλιμακώνεται η κρίση σε σχέση με την έρευνα για τη δολοφονία της Καρουάνα.

ADVERTISING

Το Σάββατο, πηγές του Εργατικού Κόμματος είχαν δηλώσει ότι το κόμμα θα επέλεγε νέο ηγέτη στις 18 Ιανουαρίου και ότι ο Μουσκάτ "θα παραιτείτο επισήμως όταν θα είχε επιλεγεί ο νέος αρχηγός".

Ο Μουσκάτ που είναι στην εξουσία από το 2013 συγκάλεσε την Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση με 36 βουλευτές και υπουργούς του Εργατικού του Κόμματος.

"Το σύνολο της ομάδας υποστήριξε τον Τζόζεφ Μουσκάτ και του είπαμε ότι η απόφαση ήταν δική του για το πότε θα παραιτηθεί. Η εκλογή του νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 18 Ιανουαρίου και έως τότε θα παραμείνει αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός", ανέφερε πηγή του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση που διήρκησε τέσσερις ώρες συνεκλήθη εκτάκτως μετά την απαγγελία κατηγοριών το Σάββατο, σε βάρος του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ για συνενοχή στη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάρα Γκαλιζία, από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Στην αρχή της συνεδρίασης, υψηλόβαθμη πηγή του Εργατικού Κόμματος άφησε να εννοηθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μουσκάτ μπορεί να αποχωρούσε οποιαδήποτε στιγμή τώρα που με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Φένεκ, "εκπλήρωσε την αποστολή του" που ήταν να διαλευκανθεί αυτός ο αποτρόπαιος φόνος, "υπό την εποπτεία του".

Αλλά το Εργατικό Κόμμα υπογράμμισε στο τέλος της συνεδρίασης ότι "η κοινοβουλευτική του ομάδα εξέφρασε ομόφωνα την υποστήριξή της στον πρωθυπουργό για όλες τις αποφάσεις που θα θελήσει να πάρει", χωρίς να γίνει αναφορά στην προθεσμία του Ιανουαρίου ή σε μια ενδεχόμενη πρόωρη παραίτηση.

Οι Εργατικοί αποφάσισαν επίσης να συζητηθούν στο κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα οι τελευταίες εξελίξεις της έρευνας για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Κυρίως τις δηλώσεις ενός μεσάζοντα, οδηγού ταξί και τοκογλύφου που οδήγησαν στη σύλληψη στις 20 Νοεμβρίου του Φένεκ.

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφί ιν'τ Βεντ μεταβαίνει στη Μάλτα από το βράδυ της Δευτέρας έως την Τετάρτη. Η έκτακτη αυτή αποστολή είχε ήδη ανακοινωθεί, από πηγή του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω των "ερωτημάτων για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και των σοβαρών κατηγοριών διαφθοράς στα πλέον ανώτατα επίπεδα".

Την Δευτέρα, δικαστήριο της Μάλτας αναμένεται επίσης να αποφανθεί επί της προσφυγής του Φένεκ, που ζητεί την ανάκληση του επικεφαλής της έρευνας Κιθ Αρνό, ο οποίος φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και τον φίλο του και δεξί του χέρι, Κιθ Σέμπρι.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Μουσκάτ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας Κρις Καρντόνα, ο οποίος έθεσε εαυτόν σε διαθεσιμότητα στα μέσα της εβδομάδας, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Galizia, δολοφονία
SHARE:

24Media Network