Μαρτυρία από την Παλαιστίνη στο NEWS 24/7: “Τίποτα δεν μας σοκάρει πια, είμαστε οργισμένοι”

Μαρτυρία από την Παλαιστίνη στο NEWS 24/7: “Τίποτα δεν μας σοκάρει πια, είμαστε οργισμένοι”
Παλαιστίνιοι AP

Θυμός, απελπισία και ανημποριά είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των Παλαιστινίων. Όχι όμως ο φόβος, ούτε το σοκ. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο 33χρονος Mutaz στο NEWS 24/7,"το σοκαριστικό δεν είναι πια σοκαριστικό, όταν το συνηθίσεις".

Οι επιθέσεις αποτελούν πλέον καθημερινότητα για εμάς, μια καθημερινότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η αίσθηση του φόβου και της ανασφάλειας αποχωρούν μετά από λίγο. Το σοκαριστικό δεν είναι πια σοκαριστικό, όταν το συνηθίσεις. Τα αισθήματα που μένουν όμως, είναι αυτά της οργής και της αδικίας. Ο μοναδικός λόγος που υπάρχει φόβος μέσα μου είναι ο φόβος για τους ανθρώπους μου. Για την οικογένειά μου. Επιπλέον, καμιά φορά με κυριεύει η αίσθηση πως είμαι ανήμπορος, απροστάτευτος. Ζω στην Ιερουσαλήμ, μιάμιση ώρα μακριά από την Τζενίν. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, αλλά ούτε και ο τελευταίος προσφυγικός καταυλισμός που καταστράφηκε από τις επιθέσεις Ισραηλινών. Τέτοιες ειδήσεις αποτελούν πλέον, δυστυχώς, μέρος της καθημερινότητάς μας”, περιγράφει ο 33χρονος Mutaz στο NEWS 24/7, λίγα 24ωρα μετά την έναρξη της μεγαλύτερης φονικής επιδρομής στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, των τελευταίων 20 ετών.

Επιδρομή που ο ισραηλινός στρατός βάπτισε: “αντιτρομοκρατική επιχείρηση”.

Στο βίντεο βλέπουμε στρατό του Ισραήλ που μπαίνει με τη βία σε σπίτι Παλαιστίνιων και τους τρομοκρατεί:

Στενά σοκάκια και στέγες η μία δίπλα στην άλλη. Αμέτρητα στοιβαγμένα σπιτάκια που φιλοξενούν περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους χωρούν. Συγκεκριμένα, σε μια έκταση μικρότερη του μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, ζουν περίπου 18.000 άνθρωποι. Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζενίν, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχτηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις από τη Δευτέρα (3/7) μέχρι το πρωί της Τετάρτης (5/7) και η οποία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους, προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 ανθρώπων και ανάγκασε άλλους περίπου 3.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση.

Έρημοι δρόμοι γεμάτοι συντρίμμια και πέτρες, διαλυμένη άσφαλτος, μαυρισμένα πεζοδρόμια, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ρημαγμένα κτίρια. Παχύ στρώμα μαύρης στάχτης καλύπτει τα πάντα. Αυτή είναι η πραγματικότητα χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων, η οποία έρχεται σε ηχηρή αντίθεση με το αφήγημα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, περί «σφηκοφωλιάς τρομοκρατών», ο οποίος καθ’ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει εμμέσως πως δικαιολογείται η χρήση βίας σε τέτοια έκταση. Περί ου ο λόγος, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως στην επιχείρηση ενεπλάκη δύναμη μεγέθους «ταξιαρχίας» [σ.σ. με τα δεδομένα του ισραηλινού στρατού, αυτό σημαίνει από 1.000 ως 2.000 στρατιωτικοί].

«Οι ισραηλινές δυνάμεις θέλουν να μας σφάξουν, θέλουν να εξαφανίσουν τον καταυλισμό» -Haifa Abu Sirriyeh

«Οι ισραηλινές δυνάμεις θέλουν να μας σφάξουν, θέλουν να εξαφανίσουν τον καταυλισμό», δήλωσε στο Aljazeera η Haifa Abu Sirriyeh, μια 34χρονη μητέρα τριών παιδιών που το πρωί της Δευτέρας ξύπνησε βίαια από τους βομβαρδισμούς, στον καταυλισμό που πλέον μετράει 70 χρόνια ζωής και που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους που είχαν εκδιωχθεί το 1948 από χωριά και πόλεις στα βόρεια μέρη της Παλαιστίνης. Ο καταυλισμός, ο οποίος έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, σχεδόν καταστράφηκε το 2002 όταν Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν στήσει ενέδρα κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετέχουν στη νεκρώσιμη ακολουθία των 12 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν. AP

«Βλέπουν το παλαιστινιακό αίμα σαν τρόπαιο που θέλει κάθε Ισραηλινός πολίτης», δήλωσε στο Guardian ο 63χρονος Τζιχάντ Χασάν, κάτοικος του καταυλισμού.

“Ολοκληρώθηκε” η επιχείρηση στην Τζενίν

Έπειτα από τη διήμερη επιχείρηση, κατά την οποία κινητοποιήθηκαν εκατοντάδες στρατιώτες και τεθωρακισμένα, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται το πρωί της Τετάρτης (5/7) από την Τζενίν, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επιθέσεις από αέρα στη Λωρίδα της Γάζας, “σε απάντηση” στις εκτοξεύσεις πέντε ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Χαμάς, η οποία και ανέλαβε την ευθύνη, ένας Παλαιστίνιος πραγματοποίησε επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι στο Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας επτά άτομα, ως αντίδραση στις ενέργειες του Ισραήλ, γεγονός που επιβεβαιώνει με ανησυχητικό τρόπο μια γνώριμη αλληλουχία συμβάντων, του φαύλου κύκλου της βίας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν μετά την ισραηλινή επιδρομή AP


Η επόμενη μέρα στον καταυλισμό της Τζενίν

Η επόμενη μέρα, βρίσκει τους εναπομείναντες κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν (περίπου 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια) να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να επαναφέρουν την προ-επίθεσης κατάσταση. Η καταστροφή όμως, μετά από 20 αεροπορικές επιθέσεις, βρίσκεται παντού και είναι ανυπολόγιστη.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν μετά την ισραηλινή επιδρομή AP


Αντί επιλόγου, παραθέτουμε το κείμενο που ανήρτησε στο Facebook ο διάσημος σκιτσογράφος, Carlos Latuff:

«Οι Παλαιστίνιοι είναι μόνοι τους. Δεν έχουν στρατό, ναυτικό, αεροπορία. Ούτε βοήθεια από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Και όσοι θέλουν να τους υποστηρίξουν διστάζουν, φοβούμενοι μην χαρακτηριστούν “αντισημίτες” από το Ισραηλινό λόμπι.

Λοιπόν εγώ δεν φοβάμαι να τους υποστηρίξω δημόσια».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα