Με 97% η βάση των Podemos ενέκρινε το συνασπισμό με τον Σάντσεθ

Με 97% η βάση των Podemos ενέκρινε το συνασπισμό με τον Σάντσεθ
Πάμπλο Ιγκλέσιας AP

Την έγκριση από τη βάση του κόμματος για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισαν την Τετάρτη οι Podemos.

Η βάση των μελών των Podemos, με σαρωτικό ποσοστό που έφτασε το 96,8%, ενέκρινε το προσύμφωνο για κυβέρνηση συμμαχίας που αναμένεται να σχηματίσει το αριστερό κόμμα με τους Σοσιαλιστές του PSOE. 

Παρά το συντριπτικό «ναι» στη συμφωνία των Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας, η συμμετοχή των μελών των Podemos στη διαδικασία δεν ήταν μαζική. Μόλις το 59% των συνολικών εγγεγραμμένων. Συνολικά, 130.150 μέλη των Podemos ψήφισαν «ναι» στη συμφωνία, 4.244 «όχι», ενώ 366 έριξαν λευκό ψηφοδέλτιο. 

Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς πιο συντριπτικό από την αντίστοιχη ψηφοφορία τον Ιούλιο, οπότε την προοπτική μίας κυβερνητικής συμφωνίας με το PSOE είχε εγκρίνει το 70% των μελών των Podemos. 

Τη συμφωνία για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία, εάν όμως εξασφαλισθεί η αποχή του κεντροαριστερού Καταλανικού ERC, ήδη έχουν εγκρίνει οι βάσεις των Σοσιαλιστών (με 92%) και της συνεργαζόμενης με το κόμμα του Ιγκλέσιας Izquierda Unida (με 88%). 

Η βάση του ERC έχει ήδη απορρίψει την πιθανότητα συνεργασίας με μία κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ εάν πρώτα η Μαδρίτη δεν δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει άμεσο, σε ανώτατο επίπεδο και χωρίς προϋποθέσεις διάλογο για το Καταλανικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version