Ισπανία: Δεν παραιτείται ο Σάντσεθ

Διαβάζεται σε 3'
Ο Πέδρο Σάντσεθ
Ο Πέδρο Σάντσεθ Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει τη θητεία του επικεφαλής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα, Μ. Δευτέρα (29/04) ότι, έπειτα από μια περίοδο σκέψης σχετικά με το μέλλον του, αποφάσισε να συνεχίσει τη θητεία του επικεφαλής της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’ για την απόφασή του.

Η απόφαση του Σάντσεθ να συνεχίσει βάζει τέλος σε μια εβδομάδα κατά την οποία επικράτησε περαιτέρω αναταραχή στα πολιτικά πράγματα της Ισπανίας λόγω του ενδεχομένου να διεξαχθούν νέα ψηφοφορία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο για να επιλεγεί νέος πρωθυπουργός ή ακόμη και οι τέταρτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε ομιλία του ο Σάντσεθ έκανε λόγο για συλλογικό προβληματισμό για να σταματήσουν οι “τοξικές πρακτικές στη δημόσια ζωή”. Παράλληλα, κάλεσε την ισπανική κοινωνία να γίνει παράδειγμα και έμπνευση για τον κόσμο.

“Είτε θα πούμε αρκετά, είτε αυτή η υποβάθμιση της δημόσιας ζωής θα καθορίσει το μέλλον μας, καταδικάζοντάς μας ως χώρα’, είπε, μεταξύ άλλων, ο Σάντσεθ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η “κοινωνική κινητοποίηση” είχε “αποφασιστική επίδραση στη σκέψη μου”.

“Αποφάσισα να συνεχίσω με περισσότερη δύναμη”, δήλωσε. “Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση: η κοινωνική πλειοψηφία, όπως έκανε τις τελευταίες πέντε ημέρες, να κινητοποιηθεί σε μια σταθερή δέσμευση για αξιοπρέπεια και κοινή λογική, βάζοντας τέλος στην πολιτική της ντροπής από την οποία υποφέρουμε για πάρα πολύ καιρό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ, 52 ετών, αιφνιδίασε τόσο αντιπάλους όσο και συμμάχους όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει για μερικές ημέρες τα δημόσια καθήκοντά του για να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις οπαδών του το σαββατοκύριακο στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση αυτή την ίδια ημέρα που δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνα σε βάρος της συζύγου του, της Μπεγκόνια Γκόμεθ, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και για επιχειρηματική διαφθορά, κατηγορίες για τις οποίες ο Σάντσεθ δήλωσε ότι είναι ψευδείς και ενορχηστρωμένες από τους συντηρητικούς αντιπάλους του.

Η έρευνα σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ για φερόμενη “άσκηση επιρροής και διαφθορά” ξεκίνησε στις 16 Απριλίου έπειτα από αγωγή της ένωσης “Manos limpias” (Καθαρά Χέρια), ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωση το δικαστήριο της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial που αποκάλυψε την πληροφορία, η προκαταρκτική αυτή έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

“Σήμερα κερδίζει η δημοκρατία”

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ο Όσκαρ Πουέντε, υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, πανηγύρισε την απόφαση του Σάντσεθ.

Ο Santos Cerdán León, γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα».

Ο Patxi López δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση δείχνει ότι «η προσβολή δεν κερδίζει το επιχείρημα». «Σήμερα κερδίζει η δημοκρατία», είπε.

H Iratxe García Pérez, Ισπανίδα Σοσιαλίστρια που ηγείται της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την παραμονή του Sánchez. «Καλό για την Ισπανία, καλό για την Ευρώπη», είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα