Ισπανία: Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός – Κυβέρνηση Σοσιαλιστών με το Ποδέμος

Ισπανία: Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός – Κυβέρνηση Σοσιαλιστών με το Ποδέμος
O Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας AP

Οπως όλα δείχνουν η Ισπανία θα αποκτήσει κεντροαριστερή, προοδευτική κυβέρνηση με συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Ποδέμος.

Κυβέρνηση συνασπισμού από τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ και τους Ποδέμος του Πάμπλο Ιγκλέσιας θα σχηματιστεί στην Ισπανία.

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία από την Δευτέρα και την Τρίτη θα την γνωστοποιήσουν και επίσημα για να “τρέξουν” οι σχετικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενώ μένει να διευκρινιστεί πόσα και ποια υπουργεία θα αναλάβουν οι Ποδέμος.

Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι άλλοι σχηματισμοί θα στηρίξουν την κυβέρνηση αφού τα δύο κόμματα δεν φτάνουν τις 176 έδρες που συνιστούν πλειοψηφία στην κοινοβουλίο.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το PSOE του Σάντσεθ πρώτευσε με 120 έδρες αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται ελαφρώς. Το PODEMOS έχασε επίσης μεγάλο μέρος της δύναμής του και εξασφάλισε μόλις 35 έδρες.

Μπροστά όμως στον κίνδυνο να βρεθεί σε κυβερνητικό σχήμα το ακροδεξιό Vox (τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 52 έδρες) Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συμφώνησαν κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν το προηγούμενο εξάμηνο μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Αν, τελικώς, σχηματιστεί κυβέρνηση, κάτι που είναι πλέον πολύ πιθανό, ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το Λαϊκό Κόμμα που εξασφάλισε 88 έδρες στην αναμέτρηση της Κυριακής.

Η ανακοίνωση του PSOE στο Τwitter

Ο βουλευτής των Ποδέμος Αλμπέρτο Γκαρθόν δήλωσε κι αυτός πως επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές. «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής», έγραψε στο Twitter.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα