Με πηγή έμπνευσης τη Χρυσή Αυγή, ο μακελάρης του Όσλο Μπρέιβικ θέλει να ιδρύσει φασιστικό κόμμα

Με πηγή έμπνευσης τη Χρυσή Αυγή, ο μακελάρης του Όσλο Μπρέιβικ θέλει να ιδρύσει φασιστικό κόμμα

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 21 ετών ακροδεξιός Νορβηγός σε επιστολή 33 σελίδων που έστειλε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει την επιθυμία του να διαδώσει την ιδεολογία του, με μη βίαια μέσα

Θέλει να ιδρύσει φασιστικό κόμμα μέσα από τη φυλακή όπου κρατείται ο Νορβηγός δολοφόνος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ,ο οποίος μάλιστα δηλώνει πως εμπνεύστηκε από την εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής.  

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, όταν δολοφόνησε 77 άτομα στο Οσλο και στο νησί Ουτόγια το 2011, «διαβεβαιώνει ότι έχει προσχωρήσει στο δημοκρατικό σύστημα και εμπνέεται από την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα «Le Monde».

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 21 ετών ακροδεξιός Νορβηγός σε επιστολή 33 σελίδων που έστειλε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει την επιθυμία του να διαδώσει την ιδεολογία του,  με μη βίαια μέσα και ισχυρίζεται ότι «προσηλυτίστηκε» στη δημοκρατία μετά τον Αύγουστο του 2012, οπότε και φυλακίστηκε, καθώς σκέφτεται να δημιουργήσει μέσα από τη φυλακή ένα δικό του φασιστικό κόμμα.

Με πηγή έμπνευσης τη Χρυσή Αυγή, ο μακελάρης του Όσλο Μπρέιβικ θέλει να ιδρύσει φασιστικό κόμμα

«Ως πρώην μαχητής, η καρδιά μου κλαίει για τη βαρβαρότητα που διέπραξα στις 22 Ιουλίου. Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου είναι να εργαστώ για να εμποδίσω να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αυτός θα είναι και ο σκοπός του κόμματος» γράφει στην επιστολή του μέσα από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην περιοχή Σκέιν, όπου κρατείται εδώ και δύο χρόνια.

Το κόμμα του ο Μπρέιβικ το ονομάζει Νορβηγικό Φασιστικό Κόμμα (ΝFP) και Σκανδιναβική Συμμαχία (ΝL) και όπως λέει θα τον βοηθήσει να προωθήσει την ιδεολογία του, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει ξανά στη βία.

Στη δίκη του ισχυρίστηκε ότι διέπραξε τη σφαγή στο όνομα του αγώνα εναντίον της πολυπολιτισμικότητας και της «μουσουλμανικής εισβολής».

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ σκότωσε οκτώ ανθρώπους σε μια βομβιστική επίθεση εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια άλλους 69, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, όταν άνοιξε πυρ σε μια θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Πηγή: Le Mode

SHARE:

24Media Network