Μεγάλη Βρετανία: Ανησυχία για τα Χριστούγεννα λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα

Μεγάλη Βρετανία: Ανησυχία για τα Χριστούγεννα λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα
Φωτογραφία αρχείου ap/Kirsty Wigglesworth

Οι ελλείψεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η έλλειψη προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit και την πανδημία, μπορεί να στοιχίσουν στην οικονομία την περίοδο των εορτών.

Εργαζόμενοι στον τομέα παραγωγής τροφίμων και στις εφοδιαστικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία, χτυπούν “καμπανάκι” για τα άδεια ράφια που προβλέπεται να επηρεάσουν αρνητικά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους.

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δέχονται ιδιαίτερη πίεση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τους τελευταίους μήνες, καταγράφονται και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό λόγω Brexit.

Η γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων McDonald’s ήδη αναγκάστηκε να σταματήσει από το μενού της, τις πωλήσεις των milkshakes, ενώ τα εστιατόρια Nando’s προχώρησαν στο κλείσιμο 45 καταστημάτων εξαιτίας της έλλειψης κοτόπουλου.

Τα σούπερ μάρκετ τονίζουν πως οι ελλείψεις τόσο στα προϊόντα όσο και στους εργαζομένους, είναι πιθανό να επιδεινωθούν εν όψει της περιόδου των εορτών.

Οι προμηθευτές προειδοποιούν πως οι Βρετανοί μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι στις διακοπές των Χριστουγέννων με ελλείψεις βασικών τροφίμων.

Ο όμιλος British Poultry Council, γνωστοποίησε πως καταγράφηκε στη χώρα, μείωση 10% στην παραγωγή κοτόπουλου, ενώ προβλέπει πως θα υπάρξει μείωση κατά ένα πέμπτο στην παραγωγή γαλοπούλας για τα Χριστούγεννα.

Ο Richard Walker, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ‘Iceland’, δήλωσε στο BBC Radio, ότι τα καταστήματα στερούνται ήδη ορισμένων προϊόντων, όπως ψωμί και αναψυκτικά.

“Η πραγματική ανησυχία είναι ότι ο χρόνος τελειώνει σύντομα και πλησιάζουμε στην εξαιρετικά γεμάτη περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία η ύπαρξη ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για όλους”, ανέφερε ο Walker.

Ο Nick Allen, διευθύνων σύμβουλος στο British Meat Processors Association, σε δήλωσή του στο BBC τόνισε επίσης, πως τα εργοστάσια κρέατος “υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού. Ο κλάδος έχει χάσει μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού, καθώς έφυγε πίσω στην Ευρώπη”. Ο ίδιος μάλιστα ενημέρωσε πως βρίσκονται έξι εβδομάδες πίσω στις διαδικασίες της προετοιμασίας των Χριστουγεννιάτικων γευμάτων.

Η Βρετανική Κυβέρνηση, σύμφωνα με το CNN, δήλωσε παρ’ όλα αυτά πως διαθέτει μια “εξαιρετικά ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και καθιερωμένους τρόπους συνεργασίας με τον τομέα της παραγωγής τροφίμων, ώστε να αντιμετωπίζονται τυχόν διαταραχές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα