Μειωμένη ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ

Μειωμένη ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ 'Ολμερτ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, χωρίς αναστολή, για μια δεύτερη υπόθεση διαφθοράς

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ απάλλαξε σήμερα τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ από την μία καταδικαστική απόφαση για διαφθορά και επιβεβαίωσε την καταδίκη του για δεύτερη υπόθεση διαφθοράς μειώνοντας την ποινή του σε φυλάκιση 18 μηνών χωρίς αναστολή. Ο Εχούντ 'Ολμερτ θα είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης στο Ισραήλ που θα φυλακιστεί στη χώρα του.

Ο 'Ολμερτ, πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως το 2014 για δύο κατηγορίες διαφθοράς σε φυλάκιση έξι ετών χωρίς αναστολή. Το ανώτατο δικαστήριο με την σημερινή του απόφαση έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις σε μια από τις υποθέσεις δωροδοκίας απαλλάσσοντας τον κατηγορούμενο από τη μια κατηγορία, ενώ μείωσε σε φυλάκιση 18 μηνών την ποινή του στη δεύτερη κατηγορία, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Kol Yisrael.

Ο 70χρονος 'Ολμερτ θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν την εμπλοκή του σε μεγάλη κτηματομεσιτική συμφωνία στην πόλη ενόσω ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, την περίοδο 1992-2003. Τον Μάρτιο του 2014, ο 'Ολμερτ είχε κριθεί ένοχος δύο κατηγοριών για διαφθορά σε σχέση με το μεγάλο οικιστικό σχέδιο Holyland στην Ιερουσαλήμ. Κατηγορείτο ότι διευκόλυνε τους κατασκευαστές του οικιστικού σχεδίου να παρακάμψουν νομικά εμπόδια, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δωροδοκίες. Μετά την καταδίκη του σε έξι χρόνια φυλάκιση, ο 'Ολμερτ είχε δεσμευτεί να εφεσιβάλει την απόφαση.

Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας σήμερα, ο 'Ολμερτ έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση προς τον Τύπο αναφέροντας ότι ουδέποτε του πρότειναν ή αποδέχτηκε οιαδήποτε δωροδοκία και ότι σέβεται πλήρως την απόφαση της δικαιοσύνης να διατηρήσει εν μέρει την καταδικαστική ποινή του.

Πριν του απαγγελθούν οι κατηγορίες το 2014, ο 'Ολμερτ κατηγορείτο επίσης για διαφθορά, αλλά δεν είχε συλληφθεί.

Η δίκη του και άλλων 15 κατηγορουμένων, που διήρκησε δύο και πλέον χρόνια, αφορούσε κυρίως την κατασκευή στην Ιερουσαλήμ ενός μεγάλου οικιστικού σχεδίου. Το 2010 είχε κριθεί ο βασικός ύποπτος στην "υπόθεση Holyland". O πρώην δικηγόρος με ειδικότητα στο εμπορικό δίκαιο, λάτρης των ακριβών κουστουμιών, των πούρων, του ποδοσφαίρου, του καλού φαγητού και των ταξιδιών στο εξωτερικό έδειχνε να έχει διαφύγει από οποιαδήποτε καταδίκη. Αλλά τον Μάιο του 2014, με την πρωτόδικη καταδίκη του για διαφθορά άρχισε η καθοδική του πορεία.

Πρώην στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν ενταχθεί στην κεντροδεξιά, ο 'Ολμερτ δεν υπέβαλε υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματός του Καντίμα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άνοδο στην εξουσία του Νετανιάχου, ο οποίος έκτοτε κυβερνά τη χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: