Μέρκελ: Πρώτο βήμα η πρόταση Γιούνκερ για μετεγκατάσταση προσφύγων αλλά απομένουν ακόμη πολλά

Μέρκελ: Πρώτο βήμα η πρόταση Γιούνκερ για μετεγκατάσταση προσφύγων αλλά απομένουν ακόμη πολλά

Η πρόταση Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων είναι "ένα πρώτο βήμα" αλλά απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά, εκτιμά η καγκελάριος Μέρκελ

Η πρόταση που πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι παρά μόνο "ένα πρώτο βήμα", όπως δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

"Χαιρετίζουμε την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα" είπε η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. "Όμως απομένει να γίνει ένα βήμα (...) χρειαζόμαστε σε τελική ανάλυση ένα ανοιχτό σύστημα ποσοστώσεων", συνέχισε.

Ο Γιούνκερ πρόκειται να παρουσιάσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες της πρότασής του, οι γενικές γραμμές της οποίας είναι ήδη γνωστές. Μεταξύ άλλων θα προτείνει στις χώρες-μέλη της ΕΕ να φιλοξενήσουν, μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων, 120.000 μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα με τη μαζική άφιξη προσφύγων, ιδίως από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία.

Ωστόσο το θέμα των ποσοστώσεων συναντά ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως στη Βρετανία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

"Μας χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική ασύλου" διότι "το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί πλέον" και δεδομένου ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία είναι σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες που φτάνουν στα παράλιά τους εκτίμησε η καγκελάριος Μέρκελ. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μεσοπρόθεσμα οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα ξεπεραστούν αλλά αυτό δεν θα γίνει "ούτε αύριο, ούτε την επόμενη εβδομάδα".

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο θα πρέπει να συμβάλουν, υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη κυρίως στην Τσεχία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες που κρατούν αρνητική στάση απέναντι στο σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

"Το να περιοριζόμαστε να λέμε ότι (η μεταναστευτική κρίση) δεν είναι δουλειά μας, είναι κάτι που δεν γίνεται ανεκτό", τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση αντί η μια χώρα να απειλεί την άλλη αν δεν συνεργάζεται. "Εγώ προσωπικά έχω την άποψη ότι δεν θα έπρεπε τώρα να πλειοδοτούμε σε απειλές. Θα έπρεπε να μιλάμε μεταξύ μας με πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού", κατέληξε.

Ο Λεβέν από την πλευρά του είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν "βαθιά ηθική ευθύνη" απέναντι στους πρόσφυγες. "Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν 28 χώρες στην ΕΕ, με τις ίδιες ευθύνες", υπογράμμισε.

Η Σουηδία εκτιμά ότι θα υποδεχτεί φέτος 74.000 πρόσφυγες στο έδαφός της.

"Τεράστιες οι επιδόσεις" της Τουρκίας στο προσφυγικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε νωρίτερα σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο το ζήτημα των προσφύγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε τις «τεράστιες επιδόσεις» της Τουρκίας στην στέγαση και την περίθαλψη πάρα πολλών προσφύγων, ειδικά από τις γειτονικές χώρες Συρία και Ιράκ, ενώ οι δύο ηγέτες «ήταν σύμφωνοι ότι για την ανακούφιση της παρούσας προσφυγικής κρίσης είναι απαραίτητη μια αλληλέγγυα προσπάθεια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας». Επιπλέον, συμφώνησαν ότι «επείγει μια πολιτική λύση της διαμάχης στην Συρία και ότι οι προσπάθειες για κάτι τέτοιο πρέπει να ενταθούν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άνγκελα Μέρκελ
SHARE:

24Media Network