Μέση Ανατολή: Ανυποχώρητες ΗΠΑ και Χούθι, υπόσχονται κλιμάκωση

Διαβάζεται σε 6'
Αντάρτες των Χούθι
Αντάρτες των Χούθι AP

Νέες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προαναγγέλλουν οι Χούθι, ενώ οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως οι επιδρομές της Παρασκευής σε φιλοϊρανικούς στόχους “ήταν μόνο η αρχή”.

Ένα τρίτο κύμα αμερικανικών και βρετανικών επιδρομών έπληξε 36 στόχους των Χούθι στην Υεμένη το βράδυ του Σαββάτου (03/02), με αποτέλεσμα η ομάδα των ανταρτών να υπόσχεται πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, επιτείνοντας την κρίση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επιδρομές του Σαββάτου έθεσαν στο στόχαστρο 36 θέσεις στην Υεμένη που χρησιμοποίησαν οι Χούθι προκειμένου να επιτεθούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε το Πεντάγωνο, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν ένα πρώτο κύμα ανταποδοτικών πληγμάτων σε πάνω από 85 στόχους στο Ιράκ και στη Συρία που συνδέονταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και πολιτοφυλακές τις οποίες αυτοί υποστηρίζουν.

Η επίθεση έγινε την επομένη του πλήγματος του Πενταγώνου κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών Αμερικανών στρατιωτών σε στρατιωτική βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας μια εβδομάδα νωρίτερα και υποστηρίχθηκε από άλλες έξι χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Ολλανδία και το Μπαχρέιν.

Ανυποχώρητοι οι Χούθι

Η συνέχιση των επιθέσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη δεν θα επιτύχει κανέναν στόχο για τους επιτιθέμενους και δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Υεμένης να δείξει την υποστήριξή της για τη Γάζα, ανέφερε την Κυριακή σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ.

Ο Αμπντουλσαλάμ πρόσθεσε πως δεν θα είναι εύκολο να καταστραφούν οι στρατιωτικές ικανότητες της Υεμένης, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί στη διάρκεια χρόνων σκληρού πολέμου.

Μετά τις επιθέσεις, οι Χούθι δεσμεύθηκαν να ανταποδώσουν τα αεροπορικά πλήγματα, στην τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι στην Υεμένη. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών.

Παρά τα πλήγματα αυτά οι Χούθι συνέχισαν να προχωρούν σε επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, λέγοντας πως στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

 

Τα νέα πλήγματα «δεν θα κλονίσουν» την «υποστήριξη των Χούθι στον παλαιστινιακό λαό που αντιστέκεται στη Γάζα και δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση και τιμωρία», προειδοποίησε ο Γιαχία Σαρί, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

Χωρίς να αναφερθεί σε θύματα, έκανε λόγο για 48 πλήγματα «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών» σε έξι επαρχίες, μεταξύ των οποίων 13 στην πρωτεύουσα Σαναά και στα περίχωρά της και εννέα στην περιοχή της Χοντέιντα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

«Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας» είχε προειδοποιήσει χθες, Σάββατο, ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ. «(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

ΗΠΑ: Τα πλήγματα εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν θα συνεχιστούν

Ο Τζέικ Σάλιβαν είπε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επιπρόσθετα πλήγματα εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

“Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετα πλήγματα, και επιπρόσθετη δράση, να συνεχίσουμε να στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν όταν οι δυνάμεις μας δέχονται επίθεση, όταν άνθρωποί μας σκοτώνονται”, δήλωσε στο NBC.

Αυτό που συνέβη την Παρασκευή ήταν η αρχή, όχι το τέλος, της απάντησής μας, και θα υπάρξουν περισσότερα βήματα, μερικά ορατά, μερικά πιθανόν αθέατα”, είπε εξάλλου ο Σάλιβαν στο δίκτυο CBS. “Δεν θα τη χαρακτήριζα ως μια στρατιωτική εκστρατεία με αβέβαιο αποτέλεσμα”

Εξάλλου, σε ξεχωριστές δηλώσεις του στο Fox News, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε πως τα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το βράδυ της Παρασκευής εναντίον υποστηριζόμενων από το Ιράν οργανώσεων είναι μόνο ο “πρώτος γύρος” δράσης και θα ακολουθήσει περισσότερη δράση.

Οργή στο Ιράκ κατά των ΗΠΑ

Από την άλλη στη Βαγδάτη την Κυριακή ένας στόλος ασθενοφόρων μετέφερε όχι τους ζωντανούς αλλά τους νεκρούς – 17 Ιρακινούς μαχητές που σκοτώθηκαν από τις ΗΠΑ σε βομβαρδισμούς το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το BBC. Ήταν μέλη πολιτοφυλακών που υποστηρίζονταν από το Ιράν.

Οι ένστολοι πολιτοφύλακες στέκονταν σιωπηλοί στις δύο πλευρές του δρόμου, πολλοί κρατώντας τις λευκές σημαίες των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) του Ιράκ, μιας συμμαχίας ομάδων που κατά βάση θεωρούνται φιλοϊρανικές. Επισήμως αποτελούν μέρος των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Καθώς το πλήθος ακολουθούσε τα ασθενοφόρα – κρατώντας ψηλά φωτογραφίες των θυμάτων – ακούστηκαν συνθήματα όπως “η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος διάβολος”.

Τα αμερικανικά χτυπήματα έχουν αυξήσει την πίεση για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Η κυβέρνηση στη Βαγδάτη κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι απειλεί τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής με την επιθετικότητά του.

Καθώς η PMF θρηνούσε και τιμούσε τους νεκρούς της, το κλίμα ήταν συγκρατημένο. Δεν υπήρχαν ένθερμες απειλές για αντίποινα, ωστόσο με τον πόλεμο να μαίνεται στη Γάζα, μια λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Αίγυπτος: Στα μισά τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ λόγω των επιθέσεων

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος αναφέρει ότι τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ τον Ιανουάριο, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασαν τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφύγουν την πλωτή οδό.

Τα έσοδα είναι ζωτικής σημασίας για την Αίγυπτο, η οποία υφίσταται τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως αναφέρει, τα έσοδά της από τη βασική εμπορική αρτηρία ήταν μόλις κάτω από 430 εκατ. δολάρια, από 800 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο αριθμός των πλοίων είναι επίσης μειωμένος κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, σε μια ένδειξη ότι οι επιθέσεις των Χούθι επηρεάζουν όχι μόνο την εμπορική ναυτιλία αλλά και τα αιγυπτιακά ταμεία.

Η Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί ζωτική πηγή ξένων εσόδων για την οικονομία της Αιγύπτου, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 10 δισ. δολάρια πέρυσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα