Μετά τις ΗΠΑ και η Αυστραλία στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών της Κίνας

Μετά τις ΗΠΑ και η Αυστραλία στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών της Κίνας
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο AP Photo/Ng Han Guan

Στο πλευρό των ΗΠΑ και η Αυστραλία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να ανακοινώνει ότι κανένας αξιωματούχος δεν θα παραστεί στο Πεκίνο. Απορρίπτει τις κατηγορίες η Κίνα που κάνει λόγο για πολιτική στάση.

Μετά τις ΗΠΑ, ήταν σειρά της Αυστραλίας να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε την απόφαση της Αυστραλίας να βρεθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως ούτε κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν θα δώσει το “παρών” κατά τη διάρκεια του θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως, παρά την απουσία των αξιωματούχων, οι αθλητές της Αυστραλίας θα συμμετάσχουν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα ξεκινήσουν στις 4 και θα ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου, με τον Μόρισον να τονίζει ότι “η Αυστραλία αποτελεί μία αθλητική χώρα”, επισημαίνοντας ότι ‘διαχωρίζω τα θέματα του αθλητισμού από αυτά της πολιτικής”.

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κατηγορούν την Κίνα ότι έχει φυλακίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους σε “κένστο Xinjiang, όπου ορισμένοι πρώην κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν, βιάστηκαν ή στειρώθηκαν βίαια.

Το Πεκίνο αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα επανεκπαίδευσης που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του αυτονομισμού και της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Μάλιστα, κατηγορεί την Αυστραλία για “πολιτική στάση” σε ένα αθλητικό γεγονός, προσθέτοντας πως, ούτως ή άλλως, οι αξιωματούχοι δεν θα προσκαλούνταν αφού “η επιτυχία της Αυστραλίας εξαρτάται από τους αθλητές της και όχι από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης”.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα