Μεξικό: Νεκρό ηγετικό στέλεχος του καρτέλ ναρκωτικών

Mexican marines patrol downtown Matamoros, Tamaulipas, Mexico, Wednesday, March 22, 2017, across the border from Brownsville, Texas. (AP Photo/Rodrigo Abd)
Mexican marines patrol downtown Matamoros, Tamaulipas, Mexico, Wednesday, March 22, 2017, across the border from Brownsville, Texas. (AP Photo/Rodrigo Abd) AP

Πεζοναύτες σκότωσαν, σε ανταλλαγή πυροβολισμών, τον αρχηγό του καρτέλ του Κόλπου στην πόλη Ρεϊνόσα

Μεξικανοί πεζοναύτες σκότωσαν ηγετικό μέλος μιας από τις ισχυρότερες συμμορίες ναρκωτικών στο Μεξικό σε ανταλλαγή πυρών που ξέσπασε κατά την διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ρεϊνόσα και προκάλεσε την πυρπόληση δεκάδων οχημάτων, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η πόλη στα σύνορα με τις ΗΠΑ, νότια του Τέξας, βρίσκεται στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, η οποία αποτελεί κύριο σημείο διέλευσης διακινητών ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Ρεϊνόσα αποτελεί πεδίο μάχης για επιρροή ανάμεσα στα καρτέλ του Κόλπου, μια από τις παλαιότερες και ισχυρότερες συμμορίες στο Μεξικό και των Λος Σέτας, οι οποίες μάχονται για τον έλεγχο των οδών μεταφοράς των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.

Οι πεζοναύτες επίσης σκότωσαν ένα άλλο μέλος του καρτέλ των Λος Σέτας σε μια ξεχωριστή ανταλλαγή πυρών στην πρωτεύουσα της Πολιτείας, Σιουδάδ Βικτόρια, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, που μίλησε στα μέσα ενημέρωσης, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στην μάχη στην Ρεϊνόσα, οι πεζοναύτες σκότωσαν τον Χουάν Μανουέλ Λόσα, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ελ Τόρο», τόνισε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τις αρχές ήταν ο αρχηγός του καρτέλ του Κόλπου στην πόλη.

Εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν λεωφορεία παραδομένα στις φλόγες και τροχόσπιτα και αρκετά κτίρια, που φέρονται να πυρπολήθηκαν από μέλη των συμμοριών, για να εμποδίσουν την επιχείρηση των πεζοναυτών.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Milenio ανέφερε ότι τουλάχιστον 70 πυρκαγιές κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα κτίρια. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με τις αναφορές, άκουγαν σειρά εκρήξεων κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών.

Στην Σιουδάδ Βικτόρια, οι πεζοναύτες σκότωσαν τον Φραντσίσκο Καρεόν, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ελ Πάντσο Καρεόν». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ασφαλείας, αποτελούσε μέλος στα χαμηλότερα κλιμάκια ιεραρχίας των Λος Σέτας, οι οποίοι αυτονομήθηκαν στις αρχές του 2010 από το καρτέλ του Κόλμου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Τομάς Γιάριγκτον συνελήφθη στην Ιταλία, καταζητούμενος από τις αμερικανικές αρχές. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας του έχει απαγγείλει κατηγορίες για δωροληψίες εκατομμυρίων δολαρίων από το καρτέλ του Κόλπου και από άλλους διακινητές ναρκωτικών.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί σε ενέργειες που αποδίδονται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια.

(Φωτό: AP Photo/Rodrigo Abd)

SHARE: