Μεξικό: Ο πρόεδρος υπόσχεται δικαιοσύνη για τη σφαγή παιδιών και γυναικών

Μεξικό: Ο πρόεδρος υπόσχεται δικαιοσύνη για τη σφαγή παιδιών και γυναικών
Γυναίκα θρηνεί με τις φωτογραφίες των θυμάτων της Λα Μόρα AP

Στη Λα Μόρα στο Μεξικό, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπόσχεται δικαιοσύνη στους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής εννέα μελών οικογένειας Μορμόνων.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύθηκε χθες Κυριακή ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη σφαγή εννέα μελών μιας αμερικανομεξικανικής οικογένειας Μορμόνων θα τιμωρηθούν και ότι η αλήθεια για αυτό το έγκλημα εντέλει θα αποκαλυφθεί.

Μιλώντας σε κοινό αποτελούμενο κυρίως από μέλη της εκτεταμένης οικογένειας, στην πόλη Λα Μόρα, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ο Λόπες Ομπραδόρ υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα ενημερώνουν διαρκώς την οικογένεια για την πορεία των ερευνών σχετικά με τη σφαγή, που πιστεύεται ότι διέπραξαν εκτελεστές ενός καρτέλ των ναρκωτικών, πριν από δύο μήνες.

«Θα αποδοθεί δικαιοσύνη», επέμεινε ο πρόεδρος του Μεξικού απευθυνόμενος στο μικρό πλήθος, με φόντο τα τραχιά όρη γύρω από την πόλη Λα Μόρα, όπου ζούσαν τα θύματα.

Στην επίθεση του Νοεμβρίου, σε τμήμα του οδικού δικτύου σε απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Πολιτείας Σονόρα, περιοχή που λυμαίνονται συμμορίες του υποκόσμου, σκοτώθηκαν τρεις μητέρες και έξι παιδιά. Τα αυτοκίνητά τους δέχθηκαν σφοδρά πυρά και πυρπολήθηκαν.

Δύο αντίπαλες συμμορίες, που ανήκουν στα καρτέλ Σιναλόα και Χουάρες, είναι γνωστό πως μάχονται για τις χρυσοφόρες οδούς του λαθρεμπορίου που διαπερνούν την περιοχή.

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων στη Λα Μόρα AP

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας που έχουν μελετήσει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής θεωρούν πως η σφαγή διαπράχθηκε από τη συμμορία που ανήκει στο καρτέλ της Χουάρες, γνωστή με το όνομα Λα Λίνεα, πιθανόν κατά λάθος.

Ο Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στην έρευνα, ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Νωρίτερα χθες, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με συγγενείς των θυμάτων για περίπου μία ώρα, αφού χρειάστηκε να ταξιδέψει τέσσερις ώρες οδικώς για να φθάσει στην πόλη.

Τη Μόρα, όπως και μερικές ακόμη πόλεις όπου ζουν οικογένειες Μορμόνων, ίδρυσαν πριν από δεκαετίες κοινότητες οι οποίες τελούσαν υπό διωγμό στις ΗΠΑ διότι επιδίδονταν σε πολυγαμία. Οι κάτοικοί της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Λόπες Ομπραδόρ. «Σας ευχαριστούμε που είσαστε εδώ σε μια στιγμή τόσης οδύνης», είπε η Μάργκαρετ Λάνγκφορντ, χαρακτηρίζοντας τσακισμένη την οικογένειά της.

«Τη λατρεύω αυτή τη χώρα, με πονάει η ψυχή μου που δεν μπορώ να ζω εδώ», πρόσθεσε, καθώς το τελευταίο διάστημα η ίδια και αρκετοί συγγενείς της έφυγαν διότι, όπως λένε, δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλείς.

Η Λορέτα Μίλερ, γιαγιά των τεσσάρων από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, εκτιμά ότι το 80% των συγγενών της έφυγε και δεν σκοπεύει να επιστρέψει.

Οι μεξικανικές αρχές έχουν συλλάβει επτά υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας για τη σφαγή. Άλλοι δύο ύποπτοι, που συνδέονται με τη συμμορία Λα Λίνεα, έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν συνδέονται με το μακελειό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα