Μεξικό: Συνελήφθησαν 30 στρατιωτικοί για την υπόθεση των 25 εξαφανισθέντων

Μεξικό: Συνελήφθησαν 30 στρατιωτικοί για την υπόθεση των 25 εξαφανισθέντων
Αστυνομικοί με μάσκες στο Μεξικό AP

Οι στρατιωτικοί, τα στοιχεία και οι βαθμοί των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν, αντιμετωπίζουν έρευνα για γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 2014 στη Νουέβο Λαρέδο, όπου εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς περίπου 25 άνθρωποι.

Τριάντα μέλη του πεζικού του μεξικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Infantería de Marina) συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την εξαφάνιση πολλών ανθρώπων το 2014 στην πολιτεία Ταμαουλίπας, ανακοίνωσε το επιτελείο.

Οι στρατιωτικοί αυτοί, τα στοιχεία και οι βαθμοί των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν, αντιμετωπίζουν έρευνα για γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το 2014 στη Νουέβο Λαρέδο, όχι μακριά από τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ωστόσο ούτε οι περιστάσεις, ούτε ο αριθμός των εξαφανισθέντων διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, οι συλλήψεις σχετίζονται με την εξαφάνιση τουλάχιστον 25 ανθρώπων στη Νουέβο Λαρέδο έπειτα από επέμβαση μονάδας των ειδικών δυνάμεων εναντίον συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικών που συλλαμβάνονται στο πλαίσιο έρευνας για εξαφανίσεις εδώ και αρκετά χρόνια στο Μεξικό.

Η μεξικανική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προετοιμαζόταν να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης στρατιωτικών για την εξαφάνιση, επίσης το 2014, 43 φοιτητών στην πολιτεία Γκερέρο (νότια), αλλά δεν επιβεβαίωσε ποτέ πως προχώρησε στην έκδοση τέτοιων ενταλμάτων ή σε συλλήψεις.

Η Ταμαουλίπας, την οποία λυμαίνονται συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, είναι μια από τις πολιτείες με τους υψηλότερους αριθμούς εξαφανίσεων, ειδικά στον οδικό άξονα που οδηγεί προς τις ΗΠΑ: έχουν καταγραφεί 11.300 από την αρχή της χρονιάς.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαφανίσεων αυτών αποδίδεται σε κακοποιούς των καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για έργο στρατιωτικών ή αστυνομικών, συχνά διεφθαρμένων.

Από το 2006, όταν η τότε μεξικανική κυβέρνηση κήρυττε τον επιλεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών αναπτύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, οι αρχές κατέγραψαν επίσημα 80.517 εξαφανίσεις. Κάπου 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επιρρίπτουν την ευθύνη για τις περισσότερες δολοφονίες στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα