Μεξικό: Ταραχές εξαιτίας του θανάτου νέου που είχε συλλάβει η αστυνομία

Μεξικό: Ταραχές εξαιτίας του θανάτου νέου που είχε συλλάβει η αστυνομία
Διαδηλωτές στο Μεξικό AP

Η εισαγγελία έκανε λόγο περί σύλληψης για «διοικητικό» λόγο, προσθέτοντας πως κατά τα φαινόμενα ο νέος πέθανε εξαιτίας χτυπημάτων που υπέστη μετά τη σύλληψή του.

Επεισόδια ξέσπασαν χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εξαιτίας του θανάτου ενός νέου που είχε συλληφθεί από την αστυνομία στην Γκουανταλαχάρα (δυτικά), μετέδωσαν μεξικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Δεκάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον Τζοβάνι Λόπες, που πέθανε στις αρχές Μαΐου, ωστόσο η οικογένειά του κατήγγειλε τον θάνατό του αυτή την εβδομάδα.

Η διαδήλωση πήρε βίαιη τροπή όταν κουκουλοφόροι πυρπόλησαν δύο περιπολικά και προκάλεσαν φθορές σε κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επενέβησαν για να τους απωθήσουν και να τους διαλύσουν.

Η τοπική εισαγγελία διενεργεί έρευνα για τον θάνατο του νέου άνδρα, ο οποίος συνελήφθη από τη δημοτική αστυνομία επειδή, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν φόραγε μάσκα όπως συστήνεται από τις αρχές για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Η εισαγγελία έκανε λόγο περί σύλληψης για «διοικητικό» λόγο, προσθέτοντας πως κατά τα φαινόμενα ο νέος πέθανε εξαιτίας χτυπημάτων που υπέστη μετά τη σύλληψή του.  

 

Ο Ενρίκε Αλφάρο, ο κυβερνήτης της πολιτείας Χαλίσκο, όπου βρίσκεται η Γκουανταλαχάρα, δεσμεύθηκε ότι οι ένοχοι για τον θάνατο του νέου θα τιμωρηθούν. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καταχρήσεις εξουσίας κι ακόμη λιγότερο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε μέσω Twitter ο κυβερνήτης.

Ο μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο εξέφρασε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης τη στήριξή του στο κύμα αγανάκτησης που προκάλεσε ο θάνατος του νέου εργάτη.

«Έπειτα από έναν μήνα και πλέον, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, δεν έγινε καμία σύλληψη», τόνισε με αγανάκτηση ο σκηνοθέτης της ταινίας. Η μορφή του νερού, η οποία βραβεύθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στη Μόστρα, στη Βενετία, το 2017 και με Όσκαρ καλύτερης ταινίας την ακόλουθη χρονιά.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κακοποίηση, τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες αποτελούν μια τραγική πραγματικότητα στο Μεξικό.

Ο Τομ Λονγκ, ειδικός για την ασφάλεια του Μεξικού στο Πανεπιστήμιο του Warwick, σημείωσε ότι – όπως στις ΗΠΑ – η αστυνόμευση στο Μεξικό έχει γίνει όλο και πιο στρατιωτική, εν μέρει λόγω του λεγόμενου «Πολέμου κατά των ναρκωτικών».

 “Υπάρχουν πολλές ιστορίες αστυνομικής βίας και στις δύο χώρες”, δήλωσε ο Λονγκ, ενώ πρόσθεσε ότι πολλές μεξικανικές δυνάμεις έχουν λάβει εκπαίδευση στις ΗΠΑ. 

Οι αναλυτές ασφαλείας αναφέρουν ότι οι αδικίες εναντίον των φτωχών συχνά αποτυγχάνουν να κινητοποιήσουν τις μάζες στο Μεξικό. «Δυστυχώς, λίγοι άνθρωποι πρόκειται να νοιαστούν για την παραβίαση των δικαιωμάτων ενός φτωχού σε μια χώρα όπως η δική μας», δήλωσε ο Φρανσίσκο Ρίβας, διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου Πολιτών, το οποίο παρακολουθεί θέματα ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα