MH17: Το "απόλυτο χάος" στην περιοχή της συντριβής. Πλιάτσικο στα συντρίμμια, ενώ κάτοικοι τραβούν φωτογραφίες τους νεκρούς

MH17: Το "απόλυτο χάος" στην περιοχή της συντριβής. Πλιάτσικο στα συντρίμμια, ενώ κάτοικοι τραβούν φωτογραφίες τους νεκρούς
© AFP/GETTY IMAGES

Ο χώρος όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines ποδοπατείται και δεν φυλάσσεται. "Απαράδεκτη" χαρακτηρίζουν την κατάσταση οι ΗΠΑ, έκκληση του Πορονέσκο να χαρακτηρίσει τους αντάρτες "τρομοκράτες" (Pics+Vids)

Η υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί 196 σοροί στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlnes την Πέμπτη.

"Εως τις 07.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου, στην περιοχή Σακτάρκι όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, έχουν βρεθεί 196 πτώματα", αναφέρει το υπουργείο προσθέτοντας ότι δύτες μετέχουν στις έρευνες καθώς στην περιοχή υπάρχει μια λίμνη.

"Εντελώς χαοτική η κατάσταση"

Ο Aυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε "εντελώς χαοτική" την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία προσθέτοντας ότι φοβάται πως ο χώρος αυτός εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται.

Ο Αμποτ ένωσε τη φωνή της χώρας του με αυτές άλλων χωρών --ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαλαισία...-- ζητώντας τη συνεργασία της Ρωσίας στην έρευνα για το Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι και το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο την Πέμπτη, ενώ πετούσε πάνω από περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις.

MH17: Το
© GETTY IMAGES

"Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος", πρόσθεσε μιλώντας στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. "Τα πράγματα που συνήθως διεξάγονται στο σημείο ενός αεροπορικού δυστυχήματος δεν διεξάγονται" σε αυτή την περίπτωση. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο σημείο αυτό απέτυχαν εξαιτίας της σύγκρουσης που μαίνεται στην περιοχή, κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε.

"Επειδή αυτή την περιοχή ελέγχουν υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες, μέχρι τώρα όσο γνωρίζουμε, τα πτώματα είναι σκορπισμένα στα χωράφια της ανατολικής Ουκρανίας και ένοπλοι αντάρτες ποδοπατούν την περιοχή. Συνεπώς, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη η Αυστραλία να κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να περισυλλεγούν οι σοροί, να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα διαφυλαχθεί, ότι μια πραγματική ενδελεχής έρευνα θα διενεργηθεί και ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη" για τους νεκρούς.

MH17: Το
© EPA
MH17: Το
© REUTERS

Το σημείο της συντριβής βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκες τις επιχειρήσεις.

"Οι Ρώσοι, όπως είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, προσπαθούν να νύψουν τας χείρας τους από όλα αυτά. Όμως είναι αδύνατο γι 'αυτούς να νύπτουν τα χείρας για κάτι που συνέβη σε έδαφος που ελέγχεται από τους Ρώσους και προκλήθηκε προφανώς από άτομα που υποστηρίζονται από τους Ρώσους, με οπλισμό που κατά τα φαινόμενα παρέχεται από τους Ρώσους".

MH17: Το
© EPA
MH17: Το
© EPA

ΗΠΑ: "Απαράδεκτη" η κατάσταση στην περιοχή

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς δήλωσε "σοκαρισμένος" και "εξοργισμένος" από τη μεταχείριση στις σορούς των θυμάτων, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Και ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί "ζωτικής σημασίας ενδείξεις" δεν διαφυλάσσονται στο σημείο αυτό.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί «απαράδεκτη» την έλλειψη ασφάλειας στο τόπο της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις συνθήκες έλλειψης ασφάλειας στο τόπο όπου σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα με την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών και επανέλαβαν την έκκλησή τους για τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων.

MH17: Το
© REUTERS
MH17: Το
© REUTERS

«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για πτώματα που έχουν μετακινηθεί, για κομμάτια του αεροσκάφους που έχουν παρθεί από το σημείο όπου βρίσκονται. γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.

«Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» του αεροπορικού δυστυχήματος στην ανατολική Ουκρανία, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

MH17: Το
© AFP/GETTY IMAGES
MH17: Το
© AFP/GETTY IMAGES

Ποροσένκο καλεί ΟΗΕ να χαρακτηρίσει τους αντάρτες μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προέτρεψε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίσει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του Ουκρανού προέδρου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν: «Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» ως τρομοκρατικές οργανώσεις».

MH17: Το
© PETR SHELOMOVSKIY / DEMOTIX

Την ίδια ώρα οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας δεν θα αποδεχθούν «κανένα εμπόδιο στο έργο των ερευνητών» και υπογραμμίζουν «την κρίσιμη σημασία» της ύπαρξης «αδιαμφισβήτητων αποδείξεων» προκειμένου να χυθεί φως στο αεροπορικό δυστύχημα του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Σε μια τηλεφωνική συνομιλία, οι Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο «υπογράμμισαν και οι δύο την κρίσιμη σημασία να υπάρξουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις των γεγονότων προκειμένου να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα για αυτό το φοβερό δράμα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες Dailymail)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαλαισία Boeing
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ουκρανία: Οι αντάρτες προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία

Μπόινγκ 777, η επόμενη μέρα: Κοινό αίτημα για κατάπαυση πυρός και έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας

SHARE:

24Media Network