Μιανμάρ: Εκτέλεσαν τέσσερις πολιτικούς ακτιβιστές χωρίς να ειδοποιήσουν τις οικογένειές τους

Μιανμάρ: Εκτέλεσαν τέσσερις πολιτικούς ακτιβιστές χωρίς να ειδοποιήσουν τις οικογένειές τους
Στρατός στη Μιανμάρ AP

Με συνοπτικές διαδικασίες, δίκη-εξπρές κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ειδοποίηση συγγενών, το καθεστώς της Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις πολιτικούς ακτιβιστές.

Ανατριχίλα. Τι άλλο να πει κανείς για το γεγονός ότι η χούντα της Μιανμάρ προχώρησε τη Δευτέρα στην εκτέλεση τεσσάρων πολιτικών ακτιβιστών για τη δράση τους στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος το 2021.

Με συνοπτικές διαδικασίες η δράση τους χαρακτηρίστηκε “τρομοκρατική” (της μόδας τα τελευταία χρόνια ο χαρακτηρισμός) και μετά από δίκη-εξπρές που έγινε κεκλεισμένων των θυρών (!) οι τέσσερις εκτελέστηκαν στην πρώτη εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα μετά το 1988.

Μεταξύ των εκτελεσμένων βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής, Φίο Ζέγια.

Οι οικογένειες των θυμάτων δεν είχαν πληροφορηθεί από πριν ότι θα εφαρμοστεί η ποινή του θανάτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μητέρα ενός από τους τέσσερις μίλησε με το γιο της μέσω zoom την Παρασκευή και “κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο γιος μου έμοιαζε χαμογελαστός. Μου ζήτησε μάλιστα να του πάω κάποια χρήματα και τα γυαλιά με τα οποία διαβάζει”.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) οι οικογένειες δεν είχαν παραλάβει τις σορούς για να κηδέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η είδηση της εκτέλεσης γνωστοποιήθηκε με μία ξερή ανακοίνωση από το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας το οποίο έκανε λόγο για “βάναυσες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες” των τεσσάρων.

Οι τέσσερις που εκτελέστηκαν

Κο Τζίμι, 53 ετών, πολιτικός ακτιβιστής από τα νεανικά του χρόνια το 1988

Φίο Ζέγια: 41 ετών, πρώην σταρ του χιπ-χοπ και εν συνεχεία βουλευτής

Μίο Αουνγκ και Αουνγ Θούρα Ζο (οι δύο τελευταίοι κατηγορήθηκαν για φόνο γυναίκας που έπαιζε το ρόλο του πληροφοριοδότη της χούντας)

ΗΠΑ και Γαλλία καταδικάζουν τις εκτελέσεις και ζητούν να σταματήσει η βία

Τις εκτελέσεις των ακτιβιστών και αιρετών αξιωματούχων καταδίκασαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καλώντας παράλληλα τη στρατιωτική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη βία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την ειδεχθή εκτέλεση από το βιρμανικό στρατιωτικό καθεστώς ακτιβιστών της δημοκρατίας και εκλεγμένων ηγετών”, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας σε ανακοίνωση.

“Καλούμε το καθεστώς να σταματήσει αμέσως τη βία, να απελευθερώσει αυτούς που κρατούνται άδικα και να επιτρέψει μια ειρηνική επιστροφή στη δημοκρατία, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βιρμανικού λαού”.

Όμως και η Γαλλία καταδίκασε έντονα” τις εκτελέσεις “τεσσάρων πολιτικών κρατουμένων” στη Βιρμανία, όπως δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Ενώ καμιά εκτέλεση δεν είχε καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, οι εκτελέσεις αυτές συνιστούν σημαντική οπισθοδρόμηση και ένα νέο στάδιο στην κλιμάκωση των ωμοτήτων που διαπράττει η χούντα της Βιρμανίας μετά το πραξικόπημα“, δήλωσε η εκπρόσωπος Αν-Κλερ Λεζάντρ.

Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα είχαν καταδικαστεί για “βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες” και οι εκτελέσεις ακολούθησαν “τις διαδικασίες της φυλακής”, αναφέρει η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar, χωρίς να διευκρινίσει πώς ή πότε αυτές έλαβαν χώρα.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, δεκάδες αντίπαλοι της χούντας καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά καμιά εκτέλεση δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα.

Η Γαλλία “υπενθυμίζει τη σταθερή αντίθεσή της παντού και σε όλες τις περιστάσεις, στη θανατική ποινή“, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. “Η Γαλλία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την απελευθέρωση όλων των αυθαίρετα κρατουμένων από την 1η Φεβρουαρίου 2021, την παύση των βιαιοτήτων που διαπράττει το βιρμανικό στρατιωτικό καθεστώς και τη δημιουργία μιας διαδικασίας διαλόγου στον οποίο θα μετέχουν όλες οι πλευρές.

Η υποστήριξη της Γαλλίας στον λαό της Βιρμανίας, του οποίου χαιρετίζει το σθένος, παραμένει αμετάβλητη”, υπογράμμισε επίσης η εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα