Ένοχη στην πρώτη από τις 11 υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν εναντίον της, κρίθηκε ένοχη η Αούνγκ Σαν Σου Κι. Καταδικάστηκε σε ακόμη πέντε χρόνια φυλάκιση.
Περισσότερα από 30 απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε οχήματα, έπειτα από μια επίθεση την Παρασκευή που αποδίδεται στη χούντα. Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η χούντα της Μιανμάρ επέκριναν σφόδρα την περασμένη Πέμπτη την επιτροπή η οποία δεν ενέκρινε τους πρεσβευτές που όρισαν ενώπιον του ΟΗΕ.
Μετά από επιδρομή στρατιωτικών σε εκκλησία της Μιανμάρ, 18 υγειονομικοί συνελήφθησαν επειδή περιέθαλψαν ασθενείς που ήταν μέλη οργανώσεων κατά της χούντας.
Ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ ανακοίνωσε πως θα αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος.
"Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν για να αντιστρέψουν την αυξητική τάση του εκτοπισμού" αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σοκάρουν τα στοιχεία για τους εκτοπισμούς.
Να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους ζήτησε η ASEAN από τη χούντα στη Μιανμάρ. Στο μεταξύ η δίκη της Σου Τσι αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα.
Συνολικά 125.900 καθηγητές και δάσκαλοι σχολείων είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι χθες Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος της ένωσης εκπαιδευτικών, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει επώνυμα λόγω φόβων για αντίποινα.
Μετά το πραξικόπημα πραγματοποιούνται στη Μιανμάρ σχεδόν καθημερινά κινητοποιήσεις, απεργίες καθώς στη χώρα έχει εξαπλωθεί ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άνθρωποι.
Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που διέφυγαν από τη Μιναμάρ, όπου κινδύνευε η ζωή τους, συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν σε δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να απελαθούν στην πατρίδα τους.
Ο Πάινγκ Τακόν, μοντέλο, ηθοποιός και τραγουδιστής, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, συνελήφθη στο σπίτι της μητέρας του, αφότου είχε τοποθετηθεί ανοιχτά κατά της χούντας.
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα από επίσημη ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την ανησυχία "για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης" στην Μιανμάρ.
Για κίνδυνο να ξεσπάσει "εμφύλιος πόλεμος" στη Μιανμάρ έκανε λόγο ο ΟΗΕ προειδοποιώντας πως ο κόσμος θα βρεθεί μπροστά σε "λουτρό αίματος". Την ίδια ώρα η Κίνα απέρριψε κάθε ιδέα επιβολής κυρώσεων στη στρατιωτική χούντα.
Περισσότεροι από 500 πολίτες της Μιανμάρ έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το πραξικόπημα. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι, που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες, αγνοούνται.
Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος της στρατιωτικής χούντας στην Μιανμάρ είχαν απολογισμό τουλάχιστον 90 νεκρών μέσα σε μια ημέρα, ενώ ο κύκλος του θανάτου δείχνει να μην έχει τελειωμό.
Υποστηρίζοντας πως ο στρατός "έπρεπε να αναλάβει την εξουσία εξαιτίας παράνομων ενεργειών της ανατραπείσας κυβέρνησης" ο επικεφαλής της χούντας υποσχέθηκε πως θα γίνουν εκλογές.
"Όλα δείχνουν ότι ο στρατός στη Μιανμάρ υιοθετεί τακτικές πυροβολισμού με σκοπό τον θάνατο για να καταστείλει τις διαδηλώσεις", ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Το νεότερο θύμα της καταστολής της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, είναι ένα 7χρονο κορίτσι, το οποίο σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του. Ο στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το συμβάν.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά 4 κινέζων αξιωματούχων, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ και κατά μελών της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ.
Οι δύο Αυσταλοί τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ, αφότου προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα με ειδική πτήση την Παρασκευή.