Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ προχώρησε στην απελευθέρωση 3.113 κρατουμένων, καθώς σήμερα γιορτάζεται η παραδοασιακή Πρωτοχρονιά στη χώρα. Χιλιάδες ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν φυλακισμένοι.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, 112 Ροχίνγκια, ανάμεσά τους 12 παιδιά, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 2 έως 5 χρόνια, επειδή επιχείρησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα "χωρίς κανένα νόμιμο έγγραφο".
Θανατηφόρα ήταν η αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια συναυλίας στη Μιανμάρ, με τον τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 30 νεκρούς. Συγκλονιστικές εικόνες.
Εξι παιδιά σκοτώθηκαν κι άλλα 17 τραυματίστηκαν όταν στρατιωτικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν πυρά σε σχολείο, σύμφωνα με κατοίκους και ΜΜΕ. Τι ισχυρίζεται ο στρατός.
"Η Ουκρανία είναι ένα παράνομο καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε έπειτα από πραξικόπημα. Μόνο δημοκρατικός δεν είναι ο τρόπος που η Βρετανία επιλέγει τους ηγέτες της", είπε ο Βλ. Πούτιν, ενώ απείλησε τη Δύση με ολικό black out αν επιβληθεί πλαφόν.
Με συνοπτικές διαδικασίες, δίκη-εξπρές κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ειδοποίηση συγγενών, το καθεστώς της Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις πολιτικούς ακτιβιστές.
Ένοχη στην πρώτη από τις 11 υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν εναντίον της, κρίθηκε ένοχη η Αούνγκ Σαν Σου Κι. Καταδικάστηκε σε ακόμη πέντε χρόνια φυλάκιση.
Περισσότερα από 30 απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε οχήματα, έπειτα από μια επίθεση την Παρασκευή που αποδίδεται στη χούντα. Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η χούντα της Μιανμάρ επέκριναν σφόδρα την περασμένη Πέμπτη την επιτροπή η οποία δεν ενέκρινε τους πρεσβευτές που όρισαν ενώπιον του ΟΗΕ.
Μετά από επιδρομή στρατιωτικών σε εκκλησία της Μιανμάρ, 18 υγειονομικοί συνελήφθησαν επειδή περιέθαλψαν ασθενείς που ήταν μέλη οργανώσεων κατά της χούντας.
Ο επικεφαλής της χούντας στη Μιανμάρ ανακοίνωσε πως θα αφήσει ελεύθερους περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος.
"Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να δράσουν για να αντιστρέψουν την αυξητική τάση του εκτοπισμού" αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σοκάρουν τα στοιχεία για τους εκτοπισμούς.
Να αφήσει ελεύθερους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους ζήτησε η ASEAN από τη χούντα στη Μιανμάρ. Στο μεταξύ η δίκη της Σου Τσι αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα.
Συνολικά 125.900 καθηγητές και δάσκαλοι σχολείων είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι χθες Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος της ένωσης εκπαιδευτικών, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει επώνυμα λόγω φόβων για αντίποινα.
Μετά το πραξικόπημα πραγματοποιούνται στη Μιανμάρ σχεδόν καθημερινά κινητοποιήσεις, απεργίες καθώς στη χώρα έχει εξαπλωθεί ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 800 άνθρωποι.
Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που διέφυγαν από τη Μιναμάρ, όπου κινδύνευε η ζωή τους, συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν σε δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να απελαθούν στην πατρίδα τους.
Ο Πάινγκ Τακόν, μοντέλο, ηθοποιός και τραγουδιστής, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, συνελήφθη στο σπίτι της μητέρας του, αφότου είχε τοποθετηθεί ανοιχτά κατά της χούντας.
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα από επίσημη ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την ανησυχία "για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης" στην Μιανμάρ.
Για κίνδυνο να ξεσπάσει "εμφύλιος πόλεμος" στη Μιανμάρ έκανε λόγο ο ΟΗΕ προειδοποιώντας πως ο κόσμος θα βρεθεί μπροστά σε "λουτρό αίματος". Την ίδια ώρα η Κίνα απέρριψε κάθε ιδέα επιβολής κυρώσεων στη στρατιωτική χούντα.
Περισσότεροι από 500 πολίτες της Μιανμάρ έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το πραξικόπημα. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες άνθρωποι, που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες, αγνοούνται.