Μιανμάρ: Η χούντα υπόσχεται εκλογές – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

Μιανμάρ: Η χούντα υπόσχεται εκλογές – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους
Διαδηλωτές στη Μιανμάρ AP

Η στρατιωτική χούντα υπόσχεται νέες βουλευτικές εκλογές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δικαιολόγησε το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «εκλογικές απάτες» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στον Νοέμβριο.

«Διεξάγουμε έρευνα σε βάρος των υπεύθυνων αρχών σε ό,τι αφορά τις εκλογικές απάτες», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Myawaddy TV, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο διάγγελμά του ο στρατηγός Μιν υποσχέθηκε ότι η χούντα θα οργανώσει νέες εκλογές και θα παραδώσει την εξουσία στον νικητή. Πρόσθεσε ότι η εκλογική επιτροπή πρέπει να αναδιοργανωθεί, επειδή χρησιμοποίησε την πανδημία της Covid-19 ως πρόσχημα και δεν επέτρεψε να διεξαχθεί μια δίκαιη προεκλογική εκστρατεία.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, την περασμένη εβδομάδα. Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, απειλώντας ότι θα κάνει χρήση βίας για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.

Στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου οι αστυνομικοί είχαν σχηματίσει τρεις γραμμές, απέναντι από τους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά της χούντας και καλούσαν την αστυνομία να υπηρετήσει τον λαό και όχι τους στρατιωτικούς.

Σε μια πινακίδα που τοποθέτησε η αστυνομία στον δρόμο αναφέρεται ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν αληθινές σφαίρες αν οι συγκεντρωμένοι σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε κάνει χρήση νερού υπό πίεση εναντίον των διαδηλωτών στη Ναϊπιτάου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα