Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ εκφράζει αποτροπιασμό, ο στρατός συνεχίζει να σκοτώνει

Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ εκφράζει αποτροπιασμό, ο στρατός συνεχίζει να σκοτώνει
Ταραχές στη Μιανμάρ AP

O OHE εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη φονική βία κατά άοπλων πολιτών στη Μιανμάρ αλλά ο στρατός της χώρας δεν σταματά να σκοτώνει.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους το Σάββατο στην πιο αιματηρή ημέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο κύμα καταδίκης.

Ο ΟΗΕ “είναι συγκλονισμένος από τη βία και την άσκοπη απώλεια της ζωής σήμερα με αναφορές για δεκάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τον στρατό σε ολόκληρη τη χώρα, την πιο αιματηρή ημέρα μετά το πραξικόπημα” αναφέρει σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν θλίψη και αποτροπιασμό για τους δεκάδες νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κατά την καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας σήμερα σε αρκετές πόλεις της Μιανμάρ.

Ο ΟΗΕ στη Μιανμάρ δήλωσε ότι η κλιμάκωση της βίας έδειξε ότι ο στρατός “στράφηκε εναντίον του λαού του”, χαρακτηρίζοντας τη χρήση θανατηφόρας βίας “εντελώς απαράδεκτη”.

“Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες με ανεξάρτητο τρόπο, αλλά λάβαμε πολλές αξιόπιστες αναφορές από πολλά μέρη της χώρας — τουλάχιστον 40 ξεχωριστές τοποθεσίες — που έκαναν λόγο για μονάδες της αστυνομίας και του στρατού που απαντούσαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις με θανάσιμη βία”, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία κατήγγειλε αυτή τη “βία που σοκάρει” όπως και τις “μαζικές συλλήψεις”, σε μήνυμά της στο Twitter.

Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας είχαν καλέσει σε έναν νέο γύρο διαδηλώσεων αυτή την “Ημέρα του Στρατού”. Τεράστια στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, ενώπιον του αρχηγού του στρατού και πλέον του επικεφαλής της χούντας που κυβερνά, στρατηγού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Η βία ξέσπασε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Αυτή η “βία καθιστά το πραξικόπημα ακόμη πιο παράνομο και επιδεινώνει την ευθύνη των ηγετών του”, έγραψε στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα