Μήνυμα Γιούνκερ για Brexit: Αυτή είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή συμφωνία

Μήνυμα Γιούνκερ για Brexit: Αυτή είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή συμφωνία
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο ομόλογός του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες AP

"Εκείνοι που πιστεύουν ότι απορρίπτοντας αυτή τη συμφωνία θα πάρουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν μέσα σε δευτερόλεπτα" ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Για “θλιβερή” μέρα έκαναν λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο ομόλογός του της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία για το Brexit. Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, στέλνοντας μήνυμα στους Βρετανούς βουλευτές που αντιδρούν, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία.

Ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι “είναι μια πολύ θλιβερή μέρα. Δεν είναι μια μέρα για να υψώσουμε ποτήρια με σαμπάνια. Αυτή η άποψη υπάρχει ευρέως, αν όχι σε όλους. Παρά την πίεση, μέρος της οποίας προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, η ενότητα των 27 διατηρήθηκε. Οι άνθρωποι που δεν είναι Ισπανοί δεν πρέπει να υποτιμούν τη σημασία του ζητήματος του Γιβραλτάρ για την Ισπανία. Αλλά υπήρξε συμφωνία. Η ΕΕ είναι με την Ισπανία”. Έστειλε, επίσης, μήνυμα προς τους Βρετανούς βουλευτές, τονίζοντας ότι “αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία” και “η μόνη δυνατή συμφωνία”.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέδωσε τα εύσημα στον Μισέλ Μπαρνιέ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit ενώ ξεκαθάρισε ότι οι Βρετανοί που εργάζονται για την Κομισιόν δεν θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μετά το “διαζύγιο”. 

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να νουθετήσει τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου. “Εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν” δήλωσε, επισημαίνοντας ότι “εκείνοι που πιστεύουν ότι απορρίπτοντας αυτή τη συμφωνία θα πάρουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν μέσα σε δευτερόλεπτα. Η Βρετανία δεν είναι τρίτη χώρα, όπως άλλες. Αυτό που απομένει είναι κάτι σαν αγάπη”.

Ερωτηθείς για το αν η Τερέσα Μέι χάσει στο κοινοβούλιο, θα υπάρχει κάποια πιθανότητα για αλλαγή, ο Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία. Ο Τουσκ, από την πλευρά του, τόνισε ότι “είναι λάθος να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί”.

“Ανεξαρτήτως του πώς τελειώνουν όλα, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Θα παραμείνουμε φίλοι μέχρι το τέλος των ημερών και μία μέρα περισσότερο” πρόσθεσε ο Τουσκ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ευχαρίστησε την βρετανική ομάδα για την εποικοδομητική συνεργασία της με την ΕΕ. “Τώρα είναι η ώρα να αναλάβει καθένας τις ευθύνες του”, είπε.

Σάντσεθ: Ισχυρότερη η θέση της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ

Η θέση της Ισπανίας αναφορικά με το Γιβραλτάρ, μία βρετανική περιοχή από το 1713 που αμφισβητείται από την Μαδρίτη, είναι ισχυρότερη μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

“Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα,” δήλωσε ο Σάντσεθ στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, μετά την κυριακάτικη ευρωπαϊκή διάσκεψη αποδοχής της συμφωνίας για το Brexit.

Μακρόν: Οι Βρετανοί να κατεθέσουν νέα πρόταση αν απορρίψουν την συμφωνία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία για το Brexit, θα πρέπει η Βρετανία να προχωρήσει στην διατύπωση νέων προτάσεων.

“Δεν μπορώ να προδικάσω για την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι στην πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας να κάνει νέες προτάσεις. Είναι ευθύνη μας, να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε,” είπε ο Μακρόν, μιλώντας σε μία συνέντευξη Τύπου, μετά την αποδοχή της συμφωνίας για το Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα