Μήνυμα Κομισιόν υπέρ της προστασίας των δημοσιογράφων

Μήνυμα Κομισιόν υπέρ της προστασίας των δημοσιογράφων
Η Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια το 2016 AP

Στην επέτειο της δολοφονίας της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλισια, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και οι Επίτροποι Δικαιοσύνης και ΜΜΕ έστειλαν ηχηρό μήνυμα προστασίας των δημοσιογράφων, όμως ξέχασαν την Μαρινοβα.

Ηχηρό μήνυμα προστασίας των δημοσιογράφων και των πηγών τους, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) εξέδωσαν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και οι Επίτροποι Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα και ΜΜΕ Μαρίγια Γκάμπριελ με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλισια.

Οι τρεις εκπρόσωποι της Κομισιόν επιμένουν ότι η Ευρωπη είναι ασφαλές έδαφος για να εργάζονται απρόσκοπτα οι δημοσιογράφοι και καλούν τις Αρχές των χωρών όπου υπήρξαν δολοφονίες δημοσιογράφων να φέρουν τους ενόχους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στους δολοφονημένους δημοσιογράφους δεν αναφέρεται η Βουλγάρα ρεπόρτερ Μαρίνοβα, που έπεσε θύμα άγριου εγκλήματος πριν από μερικές μέρες…

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εκπροσώπων της Κομισιόν έχει ως εξής:

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia. Σήμερα, τιμούμε τη σκληρή δουλειά και την ανήσυχη ζωή της Daphne, του Jan Kuciak και πολλών άλλων δημοσιογράφων που θυσιάζουν ό, τι έχουν – μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους – να αναζητήσουν την αλήθεια.

Είναι επίσης μια ευκαιρία, για την Ευρώπη, να σταματήσουμε για μια στιγμή και να σκεφτούμε τι αγαπάμε: το δικαίωμά μας να μιλάμε ελεύθερα. Η Επιτροπή υποστηρίζει την προστασία της ελευθερίας του λόγου και των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.

Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει εάν οι δημοσιογράφοι δεν είναι πλέον σε θέση να μεταδίδουν ελεύθερα τις ειδήσεις, εάν υπόκεινται σε λογοκρισία, εάν εμποδίζονται να ασκούν κριτική στις εξουσίες και ειδικά όταν εκφοβίζονται, παρενοχλούνται, απειλούνται και μερικές φορές σκοτώνονται μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους.

Η δική τους δουλειά βασίζεται και εξαρτάται από τη δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε και τους whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), που συχνά αποτελούν πηγές δημοσιογραφικής έρευνας, οι οποίοι χρειάζονται επίσης προστασία. Βασίζονται σε εμάς για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μόνους.

Δεν θέλουμε οι δολοφονίες αυτές να έχουν ψυχρό αποτέλεσμα στα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να διαμορφώνουν τις δικές τους απόψεις με βάση την απρόσκοπτη διερεύνηση και την ανεξάρτητη κάλυψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες αυτές πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Θέλουμε την πλήρη αλήθεια. Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους: είναι ασφαλές να εργάζονται στην Ευρώπη. Εάν οι δημοσιογράφοι σιγήσουν, το ίδιο θα υποστεί και η δημοκρατία. Αυτό δεν θα συμβεί στην Ευρώπη. Όχι στη δική μας ώρα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα