Μογκερίνι: Απαράδεκτη η χρήση βίας από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα

Μογκερίνι: Απαράδεκτη η χρήση βίας από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες AP

Μετά από τρεις μέρες από το περιστατικό στο στενό του Κερτς και τη σύλληψη ουκρανικών πλοίων από ρωσικές δυνάμεις, συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “απογοητευμένη” από τη χρήση βίας που άσκησε η Ρωσία ενάντια σε ουκρανικά πλοία στο στενό του Κερτς, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό της Κυριακής “απαράδεκτο”.

Σε μια ένδειξη των μακροχρόνιων διαφωνιών στο εσωτερικό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, τα 28 κράτη – μέλη συμφώνησαν μετά από τρεις μέρες σε ένα κοινό ανακοινωθέν μετά το συμβάν της σύλληψης τριών ουκρανικών πλοίων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Με ανακοίνωση της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι το μπλοκ “αναμένει από τη Ρωσία να εγγυηθεί το ανεμπόδιστο και ελεύθερο πέρασμα μέσα από το στενό του Κερτς προς και από τη Θάλασσα του Αζόφ, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο”.

“Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με άκρα αυτοσυγκράτηση για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης”, υπογράμμισε με ανακοίνωσή της.

“Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε εντόνως από τη Ρωσία να απελευθερώσει άνευ όρων και χωρίς καθυστέρηση τα πλοία που συνέλαβε, το πλήρωμα και τον εξοπλισμό”, συνέχισε.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η Ένωση δεν πρόκειται να ενεργήσει γρήγορα σε τυχόν επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας μετά το περιστατικό και την πιο έντονη κλιμάκωση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας μεταξύ το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα