Ραδιενεργός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Ραδιενεργός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Παγκόσμιο τρόμο προκαλούν οι πληροφορίες για μόλυνση του νερού και της ατμόσφαιρας της Ιαπωνίας. Ραδιενεργό ισότοπο, που είχε απελευθερωθεί στο Τσέρνομπιλ, εντοπίστηκε στη Φουκουσίμα. Σαφείς ενδείξεις για ζημιά στο κέλυφος του αντιδραστήρα 3. Ραδιενέργεια στα λαχανικά (Vids+Pics)

Το πυρηνικό θρίλερ της Ιαπωνίας εξελίσσεται πολύ άσχημα, καθώς ο κίνδυνος από την έκλυση ραδιενέργειας είναι μεγάλος, παρά της καθησυχαστικές ανακοινώσεις των αρχών.

Οκτώ ραδιενεργές ουσίες εντοπίστηκαν σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με μια ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986. Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.

Το Καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών. Δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.

Ραδιενεργός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες.

Τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα αριθμός 3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε η Tepco την Παρασκευή.

Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Ραδιενεργός εφιάλτης στην Ιαπωνία

Δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo σήμερα.

 Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει μόνο όσους έχουν εκτεθεί σε πάνω από 100 μιλισίβερτ ραδιενέργειας, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατ' έτος.

1.250 φορές πάνω από το κανονικό η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα

Η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, είναι 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.

Medical workers in protective gear gather around an ambulance which arrived at a hospital in Fukushima City, Fukushima Prefecture, Japan, carrying two workers from the tsunami-damaged Fukushima Dai-ichi nuclear power plant after they stepped into contaminated water while laying electrical cables in one unit Thursday, March 24, 2011. (AP Photo/Yomiuri Shimbun, Jun Yasukawa) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT   Original Filename: Nuclear Perceptions.JPEG-075f9.jpg
Medical workers in protective gear gather around an ambulance which arrived at a hospital in Fukushima City, Fukushima Prefecture, Japan, carrying two workers from the tsunami-damaged Fukushima Dai-ichi nuclear power plant after they stepped into contaminated water while laying electrical cables in one unit Thursday, March 24, 2011. (AP Photo/Yomiuri Shimbun, Jun Yasukawa) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT Original Filename: Nuclear Perceptions.JPEG-075f9.jpg MEDICAL WORKERS IN PROTECTIVE GEAR GATHER AROUND AN AMBULANCE WHICH ARRIVED AT A HOSPITAL IN FUKUSHIMA CITY, FUKUSHIMA PREFECTURE, JAPAN, CARRYING TWO WORKERS FROM THE TSUNAMI-DAMAGED FUKUSHIMA DAI-ICHI NUCLEAR POWER PLANT AFTER THEY STEPPED INTO CONTAMINATED WATER WHILE LAYING ELECTRICAL CABLES IN ONE UNIT THURSDAY, MARCH 24, 2011. (AP PHOTO/YOMIURI SHIMBUN, JUN YASUKAWA) JAPAN OUT, MANDATORY CREDIT ORIGINAL FILENAME: NUCLEAR PERCEPTIONS.JPEG-075F9.JPG

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco).

Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.

Ραδιενέργεια σε μαρούλι

Αφύσικα υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, το οποίο δεν είναι ωστόσο επικίνδυνο για την υγεία, εντοπίστηκε και σε άλλο λαχανικό, το οποίο προορίζεται για την αγορά της Ναγκόγια και προέρχεται από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Αυτό το μαρούλι με τα κόκκινα φύλλα, το οποίο παράγεται στη νομαρχία Ιμπαράκι -μεταξύ του Τόκιο και της περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα- δεν βρισκόταν στον κατάλογο με τα περίπου 10 λαχανικά από τέσσερις νομαρχίες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα των οποίων η πώληση έχει απαγορευτεί.

Στο λαχανικό αυτό καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το πυρηνικό θρίλερ έβαλε μυαλό στην Ευρώπη

Ανησυχητική εξέλιξη στον πυρηνικό εφιάλτη της Ιαπωνίας

SHARE:

24Media Network