Μονομερής κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

Μονομερής κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία

Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Από πότε μέχρι πότε θα διαρκέσει η εκεχειρία

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι μια μονομερής κατάπαυση του πυρός, διάρκειας μίας εβδομάδας, στην ανατολική Ουκρανία θα τεθεί σε ισχύ το βράδυ της Παρασκευής προκειμένου να επιτρέψει στους φιλορώσους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.

"Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου" δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ - ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών. Ένα φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός.

"Το διάστημα (των 7 ημερών) είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσει η διαδικασία του αφοπλισμού, να αρχίσουμε να ορίζουμε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας" προσέθεσε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας δύο μέτρα από το ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων που αποκάλυψε σήμερα.

Το σχέδιο επίσης αναφέρει "τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στις συνομιλίες", την αμνηστία "για εκείνους που έχουν παραδώσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα", την απελευθέρωση των ομήρων, τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 10 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Επίσης ορίζεται ο αφοπλισμός, ο τερματισμός της "παράνομης κατάληψης" των κτιρίων των περιφερειακών διοικήσεων των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αντάρτες, η σύντομη διενέργεια εκλογών για τα τοπικά κοινοβούλια και ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Όμως, αρχηγός των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία απέρριψε τους όρους του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι οι αντάρτες απορρίπτουν κάθε αφοπλισμό χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.

"Κανείς δεν θα καταθέσει τα όπλα του όσο δεν υπάρχει η ολοκληρωτική απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή μας" δήλωσε ο Βαλερίι Μπολότοφ, εκ των ηγετών της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει στον ιστότοπό του ότι ο Ποροσένκο θα υπογράψει σύντομα το διάταγμα για μια προσωρινή μονομερή κατάπαυση του πυρός από τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

"… Αυτό γίνεται προκειμένου οι τρομοκράτες να μπορέσουν να παραδώσουν τα όπλα. Αυτοί που δεν το πράξουν αυτό, θα αποκλειστούν" επισήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός υπεύθυνος κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

"Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έχει αναπτύξει και πάλι ένα σημαντικό αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία" δήλωσε ο υπεύθυνος, ο οποίος προέβλεψε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον Ρώσοι στρατιώτες τις επόμενες εβδομάδες.

Την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προχωρά σε μια "νέα ενίσχυση" της στρατιωτικής της παρουσίας στη μεθόριο.

Ο ίδιος μίλησε για ένα "λυπηρό βήμα προς τα πίσω", ενώ η Ρωσία απάντησε ότι "εξεπλάγην" και διέψευσε αυτές τις κατηγορίες.

Όμως σύμφωνα με αυτόν τον υπεύθυνο της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία πρόκειται να «προσφέρει μια ενεργή υποστήριξη στους (φιλορώσους) αυτονομιστές μαχητές» στην Ανατολική Ουκρανία.

"Επιπλέον άρματα μάχης (…) και πυροβολικό συγκεντρώνονται" σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή ενδεχόμενων "χειρουργικών" κυρώσεων εις βάρος των βιομηχανιών ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας.

"Η ιδέα εδώ είναι να αρνηθούμε στη Ρωσία τα είδη επενδύσεων και την εξελιγμένη τεχνολογία που χρειάζεται προκειμένου να αναπτυχθεί… (Οι συνομιλίες με την ΕΕ) έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα" είπε ο αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network