Μπάιντεν: Καταδικάζει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για απαγόρευση αμβλώσεων στο Τέξας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP PHOTO/EVAN VUCCI

"Άμεση απάντηση" από πλευράς της κυβέρνησής του υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απέναντι στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει - σχεδόν καθολικά - τις αμβλώσεις στο Τέξας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε σήμερα με σφοδρότητα την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μπλοκάρει έναν νόμο που περιορίζει τις αμβλώσεις στο Τέξας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών».

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε χθες σε εφαρμογή στο Τέξας και απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφασή του Δικαστηρίου «προκαλεί αντισυνταγματικό χάος» και «προσβάλλει το κράτος δικαίου», ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια βιτριολική ανακοίνωσή του. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος τόνισε ότι η απόφαση δεν αποτελεί την τελευταία λέξη σε αυτό που αποκάλεσε έναν «ακραίο» πολιτειακό νόμο και υποσχέθηκε μια «άμεση απάντηση» από την κυβέρνησή του, που καλείται να βρει «μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες στο Τέξας έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις».

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, διχασμένο – τέσσερα από τα εννέα μέλη του εναντιώθηκαν στην απόφαση – δεν αποφάνθηκε πάντως για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός. Επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτό, καθώς ο νόμος, που πρακτικά απαγορεύει το 85 ως 90% των αμβλώσεων, παραμένει σε ισχύ στην πολιτεία.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τζο Μπάιντεν, αμβλώσεις, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network