Μπόρις Τζόνσον: Η φωτογραφία που επιβεβαιώνει το πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

Μπόρις Τζόνσον: Η φωτογραφία που επιβεβαιώνει το πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ
Μπόρις Τζόνσον AP

Αν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας το αρνούνταν, τελικά, φωτογραφία που έφερε στη δημοσιότητα ο Guardian επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του σε πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Εν μέσω lockdown στη Βρετανία τον Μάιο του 2020 ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φέρεται να παρευρέθηκε σε πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ απολαμβάνοντας κρασιά και χωρίς να τηρεί τις κοινωνικές αποστάσεις. Τις μαρτυρίες επιβεβαιώνει φωτογραφία που έφερε στη δημοσιότητα ο Guardian.

Ο ίδιος αρνούνταν πεισματικά τη συμμετοχή του ενώ εκπρόσωπος του ισχυρίστηκε πως την Παρασκευή εκείνη στις 15 του μήνα “Το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ” δούλευε στον κήπο από το απόγευμα μέχρι το βράδυ.

Παρ’ αυτά τα κρασιά που φαίνονται στις φωτογραφίες όπως και η έλλειψη των κοινωνικών αποστάσεων διαψεύδουν το αφήγημα περί “εργασίας” όπως υπογραμμίζει ο Guardian.

Την περίοδο εκείνη για τους Βρετανούς πολίτες απαγορεύονταν οι συναθροίσεις με περισσότερα από δύο άτομα και απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους ενώ στους χώρους εργασίας διεξάγονταν από κοντά μόνο “οι απολύτως απαραίτητες συναντήσεις”.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown THE GUARDIAN

“Δεν ήταν πάρτι”, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

“Δεν είναι πάρτι αυτό που φαίνεται σε φωτογραφία” δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Ντόμινικ Ράαμπ.

“Η Ντάουνινγκ Στριτ χρησιμοποιεί τον κήπο αυτόν ως χώρο εργασίας. Αυτό δεν αντιβαίνει στους κανονισμούς”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την πανδημία ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης απάντησε επίσης σήμερα ότι δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα επιβάλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Το βίντεο με την Αλέγκρα Στράτον

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο στόχαστρο των επικριτών και των ερευνών για παραβίαση των μέτρων που η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε εν μέσω πανδημίας, πριν από περίπου 10 ημέρες όταν διέρρευσε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ να κάνει πλάκα σχετικά με τη διοργάνωση μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής το 2020, όταν ακόμα απαγορεύονταν οι συναθροίσεις.

Το βίντεο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ITV News έδειχνε την Αλέγκρα Στράτον, τότε εκπρόσωπο Τύπου του Τζόνσον, να κάνει πρόβα τις απαντήσεις που θα έδινε σε μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου του 2020. Κανείς δημοσιογράφος δεν είναι παρών, όμως στο βίντεο εμφανίζεται ο Εντ Όλντφιλντ, ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού καθώς και ακόμη ένας συνεργάτης τους.

Η Στράτον κάνοντας πλάκα δήλωνε: «Το φανταστικό πάρτι ήταν μια επαγγελματική συνάντηση, δεν τηρούνταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Στο βίντεο η Στράτον απαντούσε γελώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων της που προσποιούνται τους δημοσιογράφους.

Παραιτήθηκε μετά τη διαρροή του ενοχοποιητικού βίντεο

Η Αλέγρα Στράτον παραιτήθηκε από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης για την Συνεδρίαση για το κλίμα Cop26 μετά τη διάρρευση του ενοχοποιητικού βίντεο.

Σε δήλωσή της σε δημοσιογράφους ανέφερε πως μετάνιωσε για τα αστεία που έκανε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο Εντ Όλντφιλντ, ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού.

“Οι Βρετανοί έχουν κάνει αμέτρητες θυσίες στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τώρα φοβάμαι ότι τα σχόλια μου στο βίντεο που διέρρευσε από την 20η Δεκέμβρη θα υπονομεύσουν την προσπάθεια μας.

Έδειχνα να υποτιμώ τους κανόνες, τους κανόνες που οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να υπακούσουν. Αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή μου. Θα μετανιώνω για αυτά τα σχόλια για όσο ζω και ζητώ μια ειλικρινή συγγνώμη από όλους σας”.

“Κατανοώ τον θυμό και την οργή που νιώθουν οι άνθρωποι. Προς όλους εσάς που χάσατε αγαπημένους, υπομείνατε την αφόρητη μοναξιά και παλέψατε για τις επιχειρήσεις σας – Λύπαμαι και αυτό το απόγευμα υπέβαλα στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα