N. Κορέα: Στα ύψη η δημοτικότητα του προέδρου Μουν μετά την συνάντηση με τον Κιμ

N. Κορέα: Στα ύψη η δημοτικότητα του προέδρου Μουν μετά την συνάντηση με τον Κιμ
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν AP

Σε πρωτόγνωρα ποσοστά η δημοσιότητα του προέδρου της χώρας, με το 70% των κατοίκων να θεωρεί πιθανή μια συνολική αποπυρηνικοποίηση

Η δημοτικότητα του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν έχει φτάσει σε ποσοστά πρωτόγνωρα για να έναν πρόεδρο που βρίσκεται στην εξουσία ήδη ένα χρόνο, μετά την ιστορική του συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν.

Περισσότεροι από τρεις ψηφοφόροι στους τέσσερις εγκρίνουν τις ενέργειες του Μουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Realmeter, ένα ποσοστό πρωτόγνωρο για τους προκατόχους του έπειτα από ένα χρόνο διακυβέρνησης.

Η Realmeter εξηγεί ότι η υψηλή δημοτικότητα του Μουν οφείλεται «στις ολοένα και αυξανόμενες προσδοκίες της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την επίτευξη ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο» μετά την ιστορική σύνοδο της Παρασκευής με τον Κιμ.

Πλέον το 78,3% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενέργειες του Νοτιοκορεάτη προέδρου, σημειώνοντας αύξηση οκτώ μονάδων μετά την Παρασκευή.

Από την εκλογή του τον Μάιο του 2017 ο Μουν προβάλει μια εικόνα σταθερότητας και ρεαλισμού, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα επικοινωνικακός, εξηγεί από την πλευρά του ο Τζέονγκ Χαν-Γουλ του ινστιτούτου Hankook Research.

«Το ποσοστό της δημοτικότητας του Μουν, που ήταν σχετικά χαμηλό στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ανέβηκε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν», πρόσθεσε.

Έπειτα από δύο χρόνια έντασης εξαιτίας του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, από τις αρχές τους έτους διαφαίνεται στο ορίζοντα η προοπτική της ειρήνευσης στην κορεατική χερσόνησο.

Αυτό το γεγονός αποδίδεται κυρίως στον Μουν, ο οποίος εξελέγη δεσμευόμενος να συνομιλήσει με τη Βόρεια Κορέα.

Επτά στους δέκα πολίτες της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι μία συνολική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου θα είναι πιθανή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα  της ίδιας δημοσκόπησης (Realmeter poll).

Το 71,4% των συμμετεχόντων εξέφρασαν την άποψη ότι μία συνολική, επαληθευμένη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση, είναι πιθανό να επιτευχθεί.

Στην δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 501 ψηφοφόροι, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε χθες. Το ποσοστό λάθος της, υπολογίζεται στο 4,4%.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των υποστηρικτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσαν ότι η συνολική αποπυρηνικοποίηση είναι πιθανή, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των υποστηρικτών του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος (Κόμμα για την Ελευθερία της Κορέας) πιστεύουν ότι δεν θα επιτευχθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα