Ν. Χριστοδουλίδης: “Πενήντα χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου είναι πολλά”

Διαβάζεται σε 3'
Ν. Χριστοδουλίδης: “Πενήντα χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου είναι πολλά”
INTIME

Σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόντισε ότι τα 50 χρόνια της διαίρεσης του νησιού είναι πολλά.

“Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι χρόνια από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κατοχή της Κύπρου συνεχίζεται και η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης”, επισήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης το βράδυ της Τετάρτης.

“Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, από την παράνομη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου, 50 χρόνια προσφυγιάς, αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, 50 χρόνια κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Ψηφισμάτων του ΟΗΕ”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και συνέχισε:

“Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά. Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της, αφού η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στην πράξη, δια της επιβολής νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, επιδιώκουν την εμπέδωση της διχοτόμησης και της διαίρεσης, τη νομιμοποίηση των επιπτώσεων, των συνεπειών της κατοχής”.

Μέσα σε αυτό δυσχερές πλαίσιο, σημείωσε πως “είναι σημαντικό να μην χάσουμε την προσήλωση μας στον στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα πάντα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Τόνισε πως αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης του και ευχαρίστησε δημοσίως τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στήριξη που παρέχει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας: “Η συμβολή και στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού παραμένει αταλάντευτη και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πλήρη σύμπλευση και την ενεργή υποστήριξη των προσπαθειών μας προς επίτευξη των κοινών μας επιδιώξεων”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κερδίσει πολλά έχοντας ως μέλος της μια επανενωμένη Κύπρο, ενώ με την ευκαιρία τον ρόλο της Μεγαλονήσου στην αποστολή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα παρατήρησε πως αποδεικνύεται ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να δίνει λύσεις σε μεγάλες περιφερειακές κρίσεις.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης της προτομής του ήρωα αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση, που βρίσκεται εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς υπήρξε απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του.

Ήδη σε συνεργασία με την Πρυτανεία του ΑΠΘ άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της προτομής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα