NASA: Το 'Perseverance' πήρε δείγμα από τον Άρη

Το διαστημικό ρομποτικό όχημα της NASA, 'Perseverance', σε αποστολή στον Άρη.
Το διαστημικό ρομποτικό όχημα της NASA, 'Perseverance', σε αποστολή στον Άρη. AP/NASA

Το ρομποτικό όχημα 'Perseverance' της NASA φαίνεται να κατάφερε να συλλέξει δείγμα από τα πετρώματα του Άρη.

Το ρομποτικό διαστημικό όχημα εξερεύνησης 'Perseverance' (Επιμονή), μπόρεσε να λάβει βραχώδες δείγμα από τον πλανήτη Άρη. Οι πρώτες εικόνες που δημοσίευσε η NASA, δείχνουν πως το κομμάτι βράχου ελήφθη με ασφάλεια, ωστόσο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της NASA, η οποία θα επιβεβαιώσει την επιτυχή αποστολή συλλογής.

Το ρομπότ κινήθηκε για περισσότερο από 2 χιλιόμετρα σε μια ελαφρώς υπερυψωμένη κορυφογραμμή, την οποία ονομάζουν "Citadelle". Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο μια ακόμη απόπειρα συλλογής δείγματος, η οποία ωστόσο ήταν ανεπιτυχής, μιας και το δείγμα που είχε συλλεχθεί θρυμματίστηκε.

ADVERTISING
Φωτογραφίες από την πρώτη προσπάθεια συλλογής πετρώματος, τον Αύγουστο.
Φωτογραφίες από την πρώτη προσπάθεια συλλογής πετρώματος, τον Αύγουστο. AP/NASA

Εφόσον όντως επιβεβαιωθεί ότι η απόπειρα του ήταν πετυχημένη αυτή τη φορά, θα πρόκειται για το πρώτο βραχώδες δείγμα που συλλέγεται ρομποτικά από έναν πλανήτη, το οποίο θα σταλεί στη συνέχεια στη Γη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το ρομποτικό όχημα, το οποίο είχε προσεδαφιστεί φέτος τον Φεβρουάριο στον κρατήρα 'Jezero', μια περιοχή που πιθανότατα φιλοξενούσε μια λίμνη κι ένα δέλτα ποταμού πριν δισεκατομμύρια χρόνια, έχει αναλάβει να συλλέξει 12 ακόμη δείγματα μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, όταν αναλύσουν αυτά τα δείγματα, θα βρουν ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Αυτή τη φορά, πάντως, σύμφωνα με το BBC, οι πρώτες εικόνες δημιουργούν αισιοδοξία, καθώς δείχνουν καθαρά πως μέσα στον αποθηκευτικό σωλήνα υπάρχει τμήμα πετρώματος. "Μπορεί κανείς να δει το κομμάτι βράχου μέσα στον σωλήνα περισυλλογής", δήλωσε ο καθηγητής γεωχημείας, Κένεθ Φάρλεϊ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

Θα πρέπει ωστόσο να δοθούν καλύτερες φωτογραφίες από το δείγμα που υπάρχει μέσα στον κύλινδρο, οι οποίες αναμένονται να φθάσουν στη Γη το Σάββατο, έτσι ώστε να ακολουθήσει πια η επίσημη επιβεβαίωση από τη NASA.

Οι πρώτες φωτογραφίες που εστάλησαν από τον αποθηκευτικό κύλινδρο του ρομποτικού οχήματος, δείχνει το κομμάτι πετρώματος που συλλέχθηκε.
Οι πρώτες φωτογραφίες που εστάλησαν από τον αποθηκευτικό κύλινδρο του ρομποτικού οχήματος, δείχνει το κομμάτι πετρώματος που συλλέχθηκε. AP/NASA


Tο 'Perseverance', αφού ασφαλίσει το πολύτιμο δείγμα στο εσωτερικό του, θα συνεχίσει την πορεία του, ενώ το δρόμο μπροστά του θα συνεχίσει να ανιχνεύει το μόλις 1,8 κιλών ρομποτικό μίνι-ελικόπτερο "Ingenuity" της NASA, το πρώτο που έχει πετάξει σε άλλο κόσμο και έχει ήδη κάνει 12 πτήσεις, η κάθε μία διάρκειας περίπου 20 λεπτών.

Ένα ανάλογο ελικοπτεράκι-drone ανέπτυξε και η Κίνα, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά σχετικές φωτογραφίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Όπως το αμερικανικό, έχει και αυτό δύο πτερύγια, μια κάμερα με αισθητήρες και τέσσερα λεπτά "πόδια".

Το κινεζικό ελικόπτερο θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης του Άρη. Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία έφθασε για πρώτη φορά φέτος τον Μάιο (η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που κατόρθωσε να προσεδαφιστεί στον γειτονικό πλανήτη). Η μεγάλη πρόκληση για όλα τα drones στον Άρη είναι ότι ο πλανήτης έχει πολύ αραιή ατμόσφαιρα, με πυκνότητα μόλις στο 1% της γήινης.

Το 'Perseverance' διαθέτει συνολικά 43 κυλίνδρους αποθήκευσης δειγμάτων και η NASA ευελπιστεί ότι θα γεμίσουν τουλάχιστον οι 20 από αυτούς.

Κάποια στιγμή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ρομπότ θα εναποθέσει όλα αυτά τα δείγματα των αρειανών πετρωμάτων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του Άρη, από όπου μετά από μερικά χρόνια, αν όλα πάνε με βάση το σχέδιο, ένα νέο ρομποτικό όχημα, που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί, θα έλθει στον πλανήτη για να τα περισυλλέξει και να τα μεταφέρει σε ένα μικρό πύραυλο, ώστε να ταξιδέψουν ως τη Γη, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία μέσω διαστημικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: NASA, Διάστημα
SHARE:

24Media Network