ΝΑΤΟ: Αποφασιστική απάντηση αν αποδειχθεί επίθεση στον αγωγό στη Βαλτική

Διαβάζεται σε 3'
Γενς Στόλτενμπεργκ
Γενς Στόλτενμπεργκ AP

Για συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι ζημιές στον αγωγό αερίου που συνδέει Φινλανδία και Εσθονία δέχθηκαν σκόπιμη επίθεση έκανε λόγο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αν οι ζημιές σε υποθαλάσσιο αγωγό αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα αποδειχθεί ότι είναι αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης, η απάντηση του ΝΑΤΟ θα είναι αποφασιστική, τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ (…) η απάντηση από το ΝΑΤΟ θα είναι συντονισμένη και αποφασιστική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

 

Από την πλευρά του ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πέβκουρ δήλωσε ότι οι ζημιές στον αγωγό αυτό, που εξερράγη την Κυριακή, προκλήθηκαν από μια «πολύ ισχυρή δύναμη».

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτές οι ζημιές προκλήθηκαν από μια πολύ ισχυρή δύναμη», σχολίασε ο Πέβκουρ, ενώ πρόσθεσε ότι οι ερευνητές δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο σε αυτό το στάδιο.

«Το τι ήταν ακριβώς δεν το έχουμε εξακριβώσει ακόμη, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι μάλλον επρόκειτο για σύγκρουση ή καταστροφή», εξήγησε.

Υποθαλάσσιος αγωγός και καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας υπέστησαν ζημιές, κάτι που φαίνεται να ήταν σκόπιμη ενέργεια, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η φινλανδική κυβέρνηση.

Ο αγωγός αερίου Balticconnector έκλεισε νωρίς την Κυριακή καθώς υπήρχαν ανησυχίες για διαρροή από μια τρύπα στον αγωγό που έχει μήκος 77 χιλιομέτρων. Η φινλανδική διαχειρίστρια εταιρεία Gasgrid ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν μήνες ή και περισσότερο για να επισκευαστεί ο αγωγός.

«Είναι πιθανό οι ζημιές τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας. Τα αίτια των ζημιών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, η έρευνα συνεχίζεται από κοινού από τη Φινλανδία και την Εσθονία», επεσήμανε επίσης χθες ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε ανακοίνωσή του.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε ότι η ζημιά στον αγωγό είναι «ανησυχητική», αλλά πρόσθεσε ότι η παροχή ενέργειας στη χώρα παραμένει σταθερή και ότι η ζημιά στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών δεν επηρεάζει τη συνδεσιμότητά της.

«Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το ποιος ή τι προκάλεσε τη ζημιά», σημείωσε.

Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Elisa, που διαχειρίζεται το καλώδιο που υπέστη ζημιές, επεσήμανε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του αγωγού είναι «σημαντική», αλλά δεν διευκρίνισε πόση ακριβώς.

Η ζημιά στον αγωγό αερίου πιστεύεται ότι βρίσκεται στα φινλανδικά ύδατα, ενώ το καλώδιο έχει σπάσει σε ένα σημείο που βρίσκεται στα εσθονικά ύδατα, σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα