ΝΑΤΟ: Αποσύρει δυνάμεις του από το Ιράκ

ΝΑΤΟ: Αποσύρει δυνάμεις του από το Ιράκ
Δυνάμεις των ΗΠΑ ASSOCIATED PRESS

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως αποσύρει για λόγους ασφαλείας μέρος των δυνάμεών του από το Ιράκ μετά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ - Δεν αποσύρονται οι Γάλλοι στρατιώτες από το Ιράκ.

Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει “προσωρινά” ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

“Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ”, είπε η πηγή αυτή. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ “διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ”, πρόσθεσε.

Οι δε γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την αποχώρηση μέρους των στρατιωτών τους, που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ για αποστολές εκπαίδευσης και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία και το Κουβέιτ εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι η ένταση στην περιοχή αυξήθηκε μετά τη δολοφονία στη χώρα του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί από στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ.

Σήμερα, τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την κηδεία του στρατηγού στη γενέτειρά του, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός του να αναβληθεί, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν άλλωστε εκτάκτως την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την ιρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η έκτακτη σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.00, ώρα Βρυξελλών (15.00 ώρα Ελλάδας). Η ΕΕ επιδιώκει να κατευνάσει τις εντάσεις μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στο μεταξύ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Φρουρών της Επανάστασης με το ισόποσο των 225 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έπραξε το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η αύξηση αυτή σχετίζεται με την υλοποίηση του σχεδίου «σκληρής εκδίκησης» εναντίον των ΗΠΑ. Επιπλέον το ιρανικό κοινοβούλιο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» όλους τους διοικητές του Πενταγώνου που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, όπως και το σύνολο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μετέδωσε το IRNA.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους φώναξαν “Θάνατος στις ΗΠΑ”.

Δεν αποσύρονται οι Γάλλοι στρατιώτες από το Ιράκ

Η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει πάντως τον αριθμό των στρατιωτών της που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία καλεί το Ιράν να μην συμβάλει στην κλιμάκωση και να επιστρέψει και να συμμορφωθεί πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015», πρόσθεσε.

Η Γαλλία παρέχει εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα