Ναβάλνι: Ο άνθρωπος που τα έβαλε με τον Πούτιν – Το χρονικό της σύγκρουσης

Διαβάζεται σε 6'
Λουλούδια στην Αγία Πετρούπολη στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι
Λουλούδια στην Αγία Πετρούπολη στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι AP Photo/Dmitri Lovetsky

Το χρονικό της αντιπαράθεσης του Αλεξέι Ναβάλνι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που οδήγησε στην καταδίκη, τη φυλάκιση, τη δηλητηρίαση και τελικά τον θάνατο του νούμερο ένα επικριτή του Κρεμλίνου

Παγκόσμιες αντιδράσεις και αιτήματα για εξηγήσεις από το ρωσικό κράτος έχει τροφοδοτήσει η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι που έφυγε την Παρασκευή (16/02) από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών.

Ηλικίας μόλις 47 ετών, εμφανίστηκε αδυνατισμένος και γερασμένος στις τελευταίες εξ αποστάσεως αναμεταδόσεις της εμφάνισής του σε ακροαματικές διαδικασίες, για τελευταία φορά. Η δηλητηρίαση της οποίας υπήρξε θύμα το 2020, μια απεργία πείνας και η διαμονή του κατ΄ επανάληψη στην απομόνωση, φαίνεται να τον σημάδεψαν σωματικά.

Στη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και σε μηνύματα που μεταδόθηκαν με τη μεσολάβηση των δικηγόρων του, δεν σταμάτησε να κατακρίνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει “παππού κρυμμένο σε ένα μπούνκερ”.

Στη διάρκεια της δίκης του για “εξτρεμιστική δράση”, στις αρχές Αυγούστου 2023, κατήγγειλε “τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο ου 21ου αιώνα”, αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Στα διαδικτυακά μηνύματά του, ειρωνευόταν τις διώξεις σε βάρος του της σωφρονιστικής διοίκησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τον υποχρέωνε κυρίως να ακούει, μέρα τη μέρα, μία και την ίδια μάλιστα ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο νούμερο ένα επικριτής του Ρώσου προέδρου που φυλακίστηκε, δηλητηριάστηκε καταδικάστηκε και πέθανε σε απομακρυσμένη φυλακή στην Αρκτική, πληρώνοντας με τη ζωή του τις καταγγελίες του για την καταστολή και τη διαφθορά του καθεστώτος Πούτιν.

Στην κατακραυγή κατά της Ρωσίας προχώρησαν από τις ΗΠΑ μέχρι και το Συμβούλιο της Ευρώπης με δηλώσεις που στρέφονται συγκεκριμένα κατά του Ρώσου προέδρου.

Σύζυγος Ναβάλνι: Προσωπικά υπεύθυνος ο Πούτιν – Πρέπει να τιμωρηθεί για τις κτηνωδίες του

Αιχμηρότερη όλων, ήταν η δήλωση της συζύγου του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια από τη Γερμανία, η οποία είπε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας πρέπει να “θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος” και να “τιμωρηθεί” για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του.

“Εάν αυτή είναι η αλήθεια, θα ήθελα ο Πούτιν, όλο το προσωπικό του, όλο το περιβάλλον του, όλη η κυβέρνησή του, οι φίλοι του, να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν για αυτό που έκαναν στη χώρα μας, στην οικογένειά μου και στον σύζυγό μου. Θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και αυτή η ημέρα θα έλθει σύντομα”, δήλωσε, πολύ συγκινημένη, η Γιούλια Ναβάλναγια από το βήμα της Συνόδου του Μονάχου για την Ασφάλεια.

“Διερωτήθηκα εάν έπρεπε να μείνω εδώ μπροστά σας ή εάν έπρεπε να επιστρέψω κοντά στα παιδιά μου και αναρωτήθηκα τι θα έκανε ο Αλεξέι εάν βρισκόταν στη θέση μου και είμαι βέβαιη ότι θα παρέμενε εδώ, σε αυτό το βήμα”, είπε η Ναβάλναγια στην αρχή της σύντομης δήλωσής της, η οποία έγινε δεκτή από παρατεταμένα χειροκροτήματα των συμμετεχόντων σε αυτήν τη Σύνοδο, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο την ελίτ της παγκόσμιας διπλωματίας.

Η Γιούλια Ναβάλναγια προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει.

“Θα ήθελα να απευθύνω μία έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, σε όλους τους λαούς του κόσμου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να πολεμήσουν αυτό το κακό, ενάντια σε αυτό το φρικτό καθεστώς που μαστίζει σήμερα τη Ρωσία και προκειμένου αυτό το καθεστώς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι για όλες τις κτηνωδίες που διέπραξαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια”, υπογράμμισε.

Στο Μόναχο, η Γιούλια Ναβάλναγια συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος της εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υποστήριξε πως η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα.

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα Ναβάλναγια, δήλωσε πως δεν θέλει να «ακούσει συλλυπητήρια».

Πώς ο Ναβάλνι μπήκε στο στόχαστρο του Πούτιν

Ο Ναβάλνι, ο οποίος είχε φλερτάρει στα πρώτα του πολιτικά χρόνια με τον εθνικισμό, επιβλήθηκε ως υπ΄ αριθμόν ένα επικριτής του Πούτιν και του κόμματός του “των κλεφτών και των απατεώνων”, όπως το χαρακτήριζε.

Έγινε αρχικά γνωστός συμμετέχοντας στη διοργάνωση μεγάλων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, το 2011 και το 2012, που καταστάλθηκαν. Το 2013 έρχεται δεύτερος στις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα.

Με τις αρχές να τον παρενοχλούν και τα επίσημα ΜΜΕ να τον αγνοούν συστηματικά, ο Αλεξέι Ναβάλνι οικοδόμησε στη διάρκεια των χρόνων του 2010 μια φήμη με τη μετάδοση βιντεοσκοπημένων ερευνών που έγιναν viral και όπου κατήγγελλε τη διαφθορά της ρωσικής εξουσίας. Αντίθετα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται ακόμη και να προφέρει το όνομά του.

Ο Ναβάλνι καταφέρνει να συγκροτήσει μια βάση στη ρωσική νεολαία των αστικών κέντρων που χρησιμοποιεί με΄σα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η δημοτικότητά του σε εθνική και διαγενεακή κλίμακα παρέμεινε πολύ περιορισμένη.

Μεταξύ των επικριτών της ρωσικής εξουσίας, ορισμένοι τον επέκριναν επίσης για το φλερτ του με την ακροδεξιά ή ακόμη για την επαμφοτερίζουσα στάση του σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Όμως η περίπτωσή του έγινε υπόθεση όλων τους αντιφρονούντες, τις ΜΚΟ και τους Δυτικούς όταν φυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2020 στη Σιβηρία, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές.

Στις 20 Αυγούστου 2020, ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με το νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ προς τη Μόσχα, αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ομσκ μετά από μια αναγκαστική προσγείωση και έπεσε σε κώμα.

Στα πρόθυρα του θανάτου, μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να λάβει θεραπεία, με τη συμφωνία του Κρεμλίνου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι είχαν βγάλει τον Ναβάλνι από το τεχνικό κώμα και ότι η κατάστασή του είχε βελτιωθεί. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.

Αφού θεραπεύτηκε, έκανε μια μεγάλη επιστροφή τον Δεκέμβριο του 2020 παγιδεύοντας έναν Ρώσο πράκτορα ο οποίος παραδέχεται, στο τηλέφωνο, ότι η δηλητηρίασή του ήταν έργο των μυστικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, αρνούμενος κάθε ιδέα να εξοριστεί, επέστρεψε στις 17 Ιανουαρίου 2021 στη Ρωσία, βέβαιος ότι θα συλληφθεί. Μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο, μπροστά στις κάμερες από όλο τον κόσμο, τέθηκε υπό κράτηση.

Δύο ημέρες μετά, σε ένα νέο ερευνητικό βίντεο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορείται για την κατασκευή ενός χλιδάτου μεγάρου στη Μαύρη Θάλασσα. Η αίσθηση που κάνει είναι τόσο δυνατή ώστε ο Ρώσος πρόεδρος αναλαμβάνει προσωπικά να το διαψεύσει.

Αυτή η επιτυχία και η υπόθεση της δηλητηρίασής του δεν κινητοποίησαν ωστόσο πλήθη στην Ρωσία, με τις διαδηλώσεις να καταστέλλονται γρήγορα.

“Δεν θα σωπάσω και ελπίζω πως όλοι εκείνοι που με ακούνε δεν θα σωπάσουν” είπε ενώπιον του δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού πέρασε 12 ημέρες στην απομόνωση επειδή επέκρινε τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Φυλακισμένος από τον Ιανουάριο 2021, καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε νιοστή ποινή: 19 χρόνια για “εξτρεμιστική δράση” σε μια από τις πιο σκληρές αποικίες του ρωσικού σωφρονιστικού συστήματος.

Μεταφέρθηκε στα τέλη του 2023 στην απομακρυσμένη σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική, που ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατό του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα