Πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι – Ήταν σφοδρός επικριτής του Πούτιν

Διαβάζεται σε 3'
Ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι AP

Τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές. Πέθανε στα 47 του σε συνθήκες εξορίας.

 

Οι σωφρονιστικές αρχές της περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς ανακοίνωσαν τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε ηλικία 47 ετών.

Ήταν το σημείο όπου ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης εξέτιε την ποινή του.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Αυτόνομης Περιφέρειας στη Γιαμαλία είπε ότι “Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι πέθανε σε ποινική αποικία“.

Σημείωσε μάλιστα πως “αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από βόλτα την Παρασκευή και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του”.

Και κατέληξε: “Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών.

“Ο κόσμος έχασε έναν μαχητή του οποίου το θάρρος θα αντηχεί σε γενιές” έγραψε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία δηλώνει “τρομοκρατημένη” από τον θάνατο του “βραβευμένου με το Βραβείο Ζαχάρωφ”, Αλεξέι Ναβάλνι.

“Η Ρωσία του πήρε την ελευθερία και τη ζωή, αλλά όχι την αξιοπρέπειά του. Ο αγώνας του για τη δημοκρατία συνεχίζεται. Οι σκέψεις μας είναι με τη γυναίκα και τα παιδιά του.” έγραψε στη συνέχεια.

Ο φυλακισμένος ρώσος διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ’ ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του για το θάνατο του διάσημου ρώσου αντιπολιτευομένου.

«Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για το θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο λετονός πρόεδρος.

Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι ήταν πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός πριν από 10 και πλέον χρόνια σατιρίζοντας την ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και διατυπώνοντας κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά.

Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στον ακτιβισμό, με στόχο να καταπολεμήσει τη διαφρθορά. Ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης, ενώ είχε κερδίσει εξέχουσα θέση για εκστρατείες και διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής κυβέρνησης και του Πούτιν.

Επέκρινε την εξουσία του Ρώσου προέδρου και διεξήγαγε έρευνες για υποτιθέμενη διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Δηλητηριάστηκε το 2020, φυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2021, παραμένοντας σε καθεστώς κράτησης μέχρι τον θάνατό του, ενώ πολλές φορές οδηγήθηκε αναίτια στην απομόνωση.

Η δίκη του Ναβάλνι ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, κεκλεισμένων των θυρών, στη σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου ήδη εξέτιε ποινές συνολικής διάρκειας 11-1/2 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που, όπως είχε πει, επινοήθηκαν για να τον φιμώσουν.

Τον Αύγουστο, κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών και καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο επικριτής του Κρεμλίνου τέθηκε σε απομόνωση επειδή δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε φρουρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα