Συνεργάτες Ναβάλνι: “Αν ισχύει ο θάνατός του, τον σκότωσε ο Πούτιν”

Διαβάζεται σε 3'
Συνεργάτες Ναβάλνι: “Αν ισχύει ο θάνατός του, τον σκότωσε ο Πούτιν”
Ο Αλεξέι Ναβάλνι. AP

Οι συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι δηλώνουν πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την είδηση θανάτου του Ρώσου αντιφρονούντα. “Αν αληθεύει, τότε ο Πούτιν τον σκότωσε”, ανέφερε ο Λεονίντ Βολκόφ.

Η εκπρόσωπος του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο Twitter/Χ ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του, ο οποίος ανακοινώθηκε πριν από λίγο από τις ρωσικές σωφρονιστικές αρχές.

Η Γιάρμις έγραψε ότι ο δικηγόρος του Ρώσου αντιφρονούντα ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, όπου κρατείτο ο Ναβάλνι εκτίοντας 19ετή ποινή κάθειρξης.

Την ίδια δήλωση με την Γιάρμις έκανε και ο βοηθός του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ.

“Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει”, έγραψε στο Twitter/Χ ο κ. Βολκόφ.

“Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα”, έγραψε ο Βολκόφ προσθέτοντας ότι “αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι”.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή (16/2), οι σωφρονιστικές αρχές της περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς ανακοίνωσαν τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε ηλικία 47 ετών.

Ήταν το σημείο όπου ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης εξέτιε την ποινή του.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Αυτόνομης Περιφέρειας στη Γιαμαλία είπε ότι “Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι πέθανε σε ποινική αποικία“.

Σημείωσε μάλιστα πως “αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από βόλτα την Παρασκευή και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του”. “Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση”, κατέληξε η ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Ναβάλνι ήταν πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός πριν από 10 και πλέον χρόνια σατιρίζοντας την ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και διατυπώνοντας κατηγορίες για εκτεταμένη διαφθορά.

Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στον ακτιβισμό, με στόχο να καταπολεμήσει τη διαφρθορά. Ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης, ενώ είχε κερδίσει εξέχουσα θέση για εκστρατείες και διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής κυβέρνησης και του Πούτιν.

Επέκρινε την εξουσία του Ρώσου προέδρου και διεξήγαγε έρευνες για υποτιθέμενη διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Δηλητηριάστηκε το 2020, φυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2021, παραμένοντας σε καθεστώς κράτησης μέχρι τον θάνατό του, ενώ πολλές φορές οδηγήθηκε αναίτια στην απομόνωση.

Η δίκη του Ναβάλνι ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, κεκλεισμένων των θυρών, στη σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου ήδη εξέτιε ποινές συνολικής διάρκειας 11-1/2 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που, όπως είχε πει, επινοήθηκαν για να τον φιμώσουν.

Τον Αύγουστο, κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών και καταδικάστηκε σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης. Πριν από περίπου έναν μήνα, ο επικριτής του Κρεμλίνου τέθηκε σε απομόνωση επειδή δεν δήλωσε το όνομά του με τον προσήκοντα τρόπο σε φρουρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα