Νέα ανακάλυψη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την προέλευση του ανθρώπου

Νέα ανακάλυψη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την προέλευση του ανθρώπου

Νέες ανακαλύψεις στο φως της δημοσιότητας

Διάφορες απόψεις έχουν εκφραστεί κατά καιρούς για τον χρόνο και τον τόπο προέλευσης του είδους μας, με την επικρατέστερη να την τοποθετεί στην υποσαχάρια Αφρική πριν από 200.000 χρόνια.

Νέα στοιχεία, όμως, που αναφέρονται σε δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Νature, αμφισβητούν αυτή την θέση. Αντίθετα, οι συγγραφείς περιγράφουν νέα ευρήματα τα οποία τοποθετούν την ύπαρξη του πρώτου homo-sapiens 100.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε και σε ένα μέρος όπου πολλοί ειδικοί δεν θα περίμεναν.

ADVERTISING

Τα απολιθώματα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τα παλαιότερα γνωστά απομεινάρια χόμο σάπιενς, αν επιβεβαιωθούν ως τέτοια, και αποτελούν απόδειξη ότι το είδος μας έζησε και πέρα από την υπο-σαχάρια Αφρική.

Το 1961 ομάδα μεταλλωρύχων στο Μαρακές ανακάλυψε κομμάτια κρανίου, την ηλικία του οποίου οι επιστήμονες υπολόγισαν στις 40.000 χρόνια. 

Περισσότερα από 40 χρόνια μετά, ομάδα ανθρωπολόγων από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, έσκαψαν σε βάθος μεγαλύτερο από εκείνο όπου ανακαλύφθηκε το κρανίο, ανακαλύπτοντας απομεινάρια από τουλάχιστον 5 ανθρώπους, μαζί με εργαλεία για το άναμα φωτιάς.

Εξετάζοντάς τα οστά με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, ανακάλυψαν ότι χρονολογούνται σε 300.000-350.000 χρόνια πριν!

Παρά την αρχική έκπληξη των επιστημόνων, η πιο απρόσμενη ανακάλυψη θα ερχόταν με μια πιο κοντινή ματιά στα οστά. Κοιτώντας στις κοιλότητες των ματιών των κρανίων, αντί για τα χαρακτηριστικά των προγόνων του είδους μας, που περίμεναν να βρουν, όπως ο χόμο ερέκτους, εντόπισαν χαρκατηριστικά που έμοιαζαν στο σημερινό άνθρωπο.

"Τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων σχεδόν ταυτίζονται με αυτά του σύγχρονου ανθρώπου. Είχαν ελαφρώς πιο μακρύ κρανίο, αλλά δεν νομίζω ότι θα ξεχώριζαν αν τους συναντούσαμε σήμερα", δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας.

Η ανακάλυψη αυτή, μπορεί να ταράξει συθέμελα όσα γνωρίζουμε, ή υποθέτουμε, για την καταγωγή του ανθρώπου, καθώς αν επαληθευτεί, θα αποδειχθεί ότι σε αντίθεση με όσα νομίζαμε ο "Κήπος της Εδέμ" δεν ήταν στην νότιο Αφρική, αλλά σε όλη την Αφρική.

Πηγή:independent

SHARE:

24Media Network