Νέα διακοπή των αντιδραστήρων στην Ιαπωνία

Νέα διακοπή των αντιδραστήρων στην Ιαπωνία

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αξίωσε  τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Χαμαόκα, καθώς βρίσκεται σε ζώνη μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

"Έδωσα εντολή στην  Chubu Electric Power να σταματήσει τη λειτουργία όλων των αντιδραστήρων της στον πυρηνικό σταθμό της Χαμαόκα", δήλωσε ο Καν σε συνέντευξη Τύπου.

"Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των κατοίκων", προσέθεσε, επικαλούμενος τον σημαντικό κίνδυνο που υπάρχει για την πρόκληση σεισμού σε αυτήν την περιοχή.

Η απόφαση αυτή αφορά σε αυτό το στάδιο στο κλείσιμο των αντιδραστήρων 4 και 5, που είναι οι μόνοι που λειτουργούν σήμερα σε αυτόν τον σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νομαρχία Σιζουόκα, σχεδόν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Νέα διακοπή των αντιδραστήρων στην Ιαπωνία

Παράλληλα οι ολλανδικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ίχνη ραδιενέργειας εντοπίστηκαν χθες σε εμπορευματοκιβώτιο που προερχόταν από την Ιαπωνία, στο λιμάνι του Ρότερνταμ, στη δυτική Ολλανδία, σχεδόν δύο μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή στον σταθμό της Φουκουσίμα.

"Τα ίχνη της ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στα εξωτερικά τοιχώματα του κοντέινερ, αλλά το φορτίο του δεν έφερε κανένα ίχνος", δήλωσε η Γέρα φαν Βεένουμ, εκπρόσωπος των ολλανδικών τελωνείων, σύμφωνα με την οποία η ραδιενέργεια αυτή που εντοπίστηκε "δεν αντιπροσωπεύει κανέναν κίνδυνο".

"Υπήρχαν σημεία στα οποία η ραδιενέργεια έφτανε έως τα 33 μπεκερέλ, όμως ο μέσος όρος ήταν 6 μπεκερέλ", διευκρίνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι το ανώτατο όριο που επιτρέπεται είναι τα 4 μπεκερέλ.

Η μόλυνση από ραδιενέργεια διαπιστώθηκε κατά το πέρασμα του κοντέινερ από μια πλατφόρμα ασφαλείας, αλλά το τελωνείο καθυστέρησε να προχωρήσει στην κατάσχεσή του για έναν δεύτερο έλεγχο μεγαλύτερης ακρίβειας, σημείωσε.

Ως εκ τούτου το εμπορευματοκιβώτιο συνέχισε το ταξίδι του οδικώς μεταφερόμενο με φορτηγό έως τον εισαγωγέα του, μια ολλανδική εταιρεία.

"Πήγαμε εκεί και καθαρίσαμε επί τόπου το κοντέινερ", σημείωσε η εκπρόσωπος των τελωνείων, εξηγώντας ότι το φορτίο του, το οποίο δεν γνώριζε τι ήταν, αδειάστηκε και το κοντέινερ μεταφέρθηκε σε απομονωμένη τοποθεσία για να καθαριστεί μια δεύτερη φορά.

Ωστόσο η εταιρεία που έκανε την εισαγωγή του εμπορευματοκιβωτίου ζήτησε χθες από εταιρεία που ειδικεύεται στον έλεγχο των εμπορευμάτων στον τομέα των μεταφορών, την ιδιωτική First Safety, να μετρήσει τη ραδιενέργεια στο κοντέινερ.

Η First Safety μέτρησε κατά μέσον όρο 40 μπεκερέλ και σημεία συγκέντρωσης της ραδιενέργειας, όπου αυτή έφτανε τα 200 μπεκερέλ, το οποίο "θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο", δήλωσε ο διευθυντής της Χανς Γιάνσεν.

Η ΕΕ αποφάσισε στις 15 Απριλίου να ενισχύσει τους ελέγχους για ραδιενέργεια στα πλοία που προέρχονται από την Ιαπωνία, μετά την πυρηνική καταστροφή στον σταθμό Φουκουσίμα στη χώρα αυτή λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που σημειώθηκαν στις 11 Μαρτίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σεισμός στην Ιαπωνία
SHARE:

24Media Network