Νέα επίθεση Ερντογάν: Οι Ολλανδοί "σφάγιασαν 8.000 μουσουλμάνους" στη Σρεμπρένιτσα

Νέα επίθεση Ερντογάν: Οι Ολλανδοί "σφάγιασαν 8.000 μουσουλμάνους" στη Σρεμπρένιτσα

Βαθαίνουν το διπλωματικό χάσμα μεταξύ Τουρκίας - Ολλανδίας οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Νέα επίθεση κατά της Ολλανδίας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Άγκυρας και Χάγης, με αφορμή την απαγόρευση συγκεντρώσεων προπαγάνδας για το τουρκικό δημοψήφισμα από τις ολλανδικές αρχές. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε σήμερα τους Ολλανδούς ότι "σφαγίασαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους" στη Σρεμπρένιτσα. Οι Ολλανδοί "δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο" είπε χαρακτηριστικά. "Αυτοί σφαγίασαν περισσότερους από 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα" συνέχισε.

Ο θύλακας της Σρεμπρένιτσα, όπου το 1995 Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους άνδρες, ήταν την περίοδο εκείνη υπό την προστασία των Ολλανδών κυανόκρανων. Πρόκειται για τη χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ADVERTISING

Η υπόθεση αυτή στοιχειώνει μέχρι και σήμερα την Ολλανδία. Το 2002, εν μέσω της έρευνας που ήταν σε εξέλιξη για το θέμα αυτό η κυβέρνηση παραιτήθηκε ενώ το 2013, μετά από μια απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις πράξεις των στρατιωτών της, μολονότι οι κυανόκρανοι ήταν υπό τις διαταγές του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε χθες "εμετική παραχάραξη της ιστορίας" τις πρώτες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτσα.

Στην ίδια ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι επικρατεί ένα "πνεύμα ανεξέλεγκτου φασισμού" στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες απαγόρευσαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του. "Το πνεύμα του φασισμού έχει αποχαλινωθεί στους δρόμους της Ευρώπης" είπε.

Καταγγέλοντας την αντιμετώπιση των εθνικών μειονοτήτων και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η ίδια μεταχείριση "επιφυλάχθηκε και στους Εβραίους στο παρελθόν".

(Φωτογραφία: Kayhan Ozer/ Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας / AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Ερντογάν έκανε έξαλλους Γιούνκερ και Τουσκ

Ρούτε: Απαράδεκτος και υστερικός ο Ερντογάν

Ερντογάν σε Ολλανδία: Μια συγγνώμη δεν είναι αρκετή

SHARE:

24Media Network