Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ
H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και στη Μέρκελ.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό επιθυμεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο έθεσε στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Παρασκευή με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντάς της ότι αποτελεί το κλειδί για την θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό για την αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τη DW, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και στη Μέρκελ.

Είπε πάλι ότι «η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η οποία τις αποφεύγει με διάφορα προσχήματα» και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι το Ορούτς Ρέις δεν έχει μεταβεί ξανά στην περιοχή γι’ αυτόν τον λόγο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την καγκελάριο για τις εποικοδομητικές της προσπάθειες και την συμβολή της για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Επίσης στην ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι η ‘Αγκυρα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ.

“Παράθυρο ευκαιρίας” βλέπει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε επίθεση και στους ηγέτες που τέθηκαν υπέρ των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι η στάση τους δύναται να βλάψει το παράθυρο που έχει ανοίξει για αμοιβαίο συμφέρον, με την αναφορά στην θετική ατζέντα.

Η Άγκυρα -μετά και από τις κυρώσεις των ΗΠΑ- λέει ότι επιθυμεί μια επαναπροσέγγιση με την ΕΕ, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα επιτευχθεί αυτό. Καθώς, όσο κι αν διαφαίνεται παράθυρο επικοινωνίας, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει- τουλάχιστον γνωστός και αποδεκτός από τις δύο πλευρές- οδικός χάρτης ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα τoυ ίδιου μέσου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα