Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας και πιέσεις από ΗΠΑ και Ρωσία – Τα αδιέξοδα του Ερντογάν

default image

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται κοντά στην κατάρρευσή της, πληθαίνουν, αλλά ο Ερντογάν συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία με το μικρόφωνο στο χέρι.

Πάνω από 5% υποχώρησε χθες, Πέμπτη, η τουρκική λίρα,μετά από τη δημοσιοποίηση στοιχείων της κεντρικής τράπεζας που έδειξαν ότι τα αποθέματά της είχαν μειωθεί κατά σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε τρεις εβδομάδες. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο του 19,12%.

Όπως γράφει το Militaire.gr , τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας μειώθηκαν στα 24,9 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο εβδομαδιαία στοιχεία. Η πτώση αυτή ακολούθησε τη μείωση κατά 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 28,5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε γίνει μέχρι τις τις 15 Μαρτίου.

Όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το καθεστώς Ερντογάν. Το κόμμα του χάνει την Άγκυρα και παλεύει να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, όπου υποψήφιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις από ΗΠΑ και Ρωσία εντείνονται. Στην Ουάσινγκτον υπάρχει πλέον “κίνημα” κατά της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία,αν ο Ερντογάν επιμείνει στην αγορά των ρωσικών S-400. Από την άλλη ο Πούτιν δεν υπάρχει περίπτωση να διευκολύνει τον Ερντογάν αποδεχόμενος μια ακύρωση της παραγγελίας των S-400. Κι αυτό, όχι μόνο για τα 2,4 δις δολάρια που θα χάσει η Μόσχα. Ο Πούτιν πιέζει μέσω Τουρκίας και Ερντογάν τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Το να κατορθώσει να δημιουργήσει θέμα στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Συμμαχία θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του. Η υπόθεση των S-400 τον βοηθά σε αυτό το σχέδιο και δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Όλα αυτά θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά. Η νευρικότητα της Άγκυρας είναι εμφανέστατη. Αν την Κυριακή το καθεστώς Ερντογάν υποστεί εκλογική ήττα τότε κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Σε καμία περίπτωση όλα όσα προαναφέραμε για την Τουρκία σε συνδυασμό με τις καλές σχέσεις που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, αλλά και με όλες τις χώρες της περιοχής μας, δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό! Αντιθέτως. Ο Ερντογάν αναμένεται να παίξει όλα τα χαρτιά του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE:

Η ακτινογραφία των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία! Πίνακες,αναλύσεις και προβλέψεις

Η σιωπή των Αρχηγών! Η άποψη ενός Αεροπόρου για την τουρκική επιθετικότητα και την αντίδρασή μας

Χαμηλή διέλευση ελληνικών F-16 στα Τίρανα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα