Νέες απειλές από τον διάδοχο του Σουλεϊμανί: “Θα δούμε πολλά πτώματα Αμερικανών”

Νέες απειλές από τον διάδοχο του Σουλεϊμανί: “Θα δούμε πολλά πτώματα Αμερικανών”
Οργισμένοι Ιρανοί διαδηλώνουν κατά της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί AP

Ο "διάδοχος" του Κασέμ Σουλεϊμανί, Ισμαήλ Καανί εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ. Μίλησε για νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες, με τον ΥΠΕΞ του Ιράν να κάνει λόγο για χτύπημα διεθνούς τρομοκρατίας.

Κατά μέτωπο συνεχίζεται η επίθεση του Ιράν κατά των ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Μετά τις απειλές του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη θα εκδικηθεί “τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος” τη σκυτάλη πήρε ο “διάδοχος” του Σουλεϊμανί λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα θρηνήσουν νεκρούς στρατιώτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Al Jazeera, o ταξίαρχος Ισμαήλ Καανί έγραψε στο twitter ότι αναμένει να δει “πολλά πτώματα Αμερικανών στην Μέση Ανατολή”.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Τεχεράνη θα λάβει νομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να καταστήσει τις ΗΠΑ υπόλογες για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι.

«Είναι ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια. Το Ιράν θα λάβει μια σειρά νομικών μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να λογοδοτήσει η Αμερική για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι», τόνισε ο Ζαρίφ.

Όπως πρόσθεσε η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, διοικητή της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ήταν μια ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας». «Ήταν μια εξαιρετική επικίνδυνη, ανόητη κλιμάκωση…Ήταν η πλέον αποτελεσματική δύναμη που πολεμούσε τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

Και όλα αυτά λίγη ώρα αφού διέρρευσε το βίντεο κατά το οποίο χάνει τη ζωή του ο Κασέμ Σουλεϊμανί.

Πώς διεξήχθη η επιχείρηση;

Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όμως σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε οδό πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.

Αυτού του είδους οι φόνοι ξένων στρατιωτικών φέρνουν στο νου τις μεθόδους του ισραηλινού στρατού μάλλον παρά αυτές των αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι οργανώνουν συνήθως με ακρίβεια επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεών τους, όταν θέλουν να εξοντώσουν καταζητούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ή, πιο πρόσφατα, ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα