Ιράν: Οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες την σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες την σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος
Συμβούλιο Ιρανών AP

Ξεκάθαρη δήλωση από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, το οποίο συνεδρίασε λίγες μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

Στρατιώτες του Ιράν AP

 

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πώς διεξήχθη η επιχείρηση;

Το Πεντάγωνο παρέμεινε αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, όταν παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή του πως διεξήγαγε την ενέργεια αυτή κατά διαταγήν του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όμως σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε οδό πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Δολοφονία Σουλεϊμανί στο Ιράκ AP

 

Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού κυρίως φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.

Αυτού του είδους οι φόνοι ξένων στρατιωτικών φέρνουν στο νου τις μεθόδους του ισραηλινού στρατού μάλλον παρά αυτές των αμερικανών στρατιωτικών, οι οποίοι οργανώνουν συνήθως με ακρίβεια επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεών τους, όταν θέλουν να εξοντώσουν καταζητούμενους όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ή, πιο πρόσφατα, ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Γιατί σήμερα;

Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν εδώ και μήνες από κοντά τις μετακινήσεις του στρατηγού Σουλεϊμανί και θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει πολύ νωρίτερα. Το Πεντάγωνο εξήγησε πως ο ιρανός στρατηγός «προετοίμαζε σχέδια επιθέσεων σε αμερικανούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς στο Ιράκ και σε όλη την περιοχή».

Δολοφονία Σουλεϊμάνι AP

 

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ δεν θα δίσταζαν να λάβουν «προληπτικά» μέτρα, αν πληροφορούνταν ότι προετοιμάζονται νέες επιθέσεις.

Είχε προειδοποιήσει πως ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα ενός αμερικανού εργολάβου σε επίθεση με ρουκέτα σε βάση του Κιρκούκ (βόρειο Ιράκ), η οποία αποδόθηκε σε μια φιλοϊρανική παράταξη, «άλλαξε τα δεδομένα».

Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σουλεϊμανί, καθώς οι αγορές φοβούνται μια κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Το Ιράν υποσχέθηκε να εκδικηθεί, όπως και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποσχέθηκε «τη δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (…) σε όλον τον κόσμο».

Διαδηλώσεις κατά των ΗΠΑ στο Ιράν AP

 

Οι πολυάριθμες φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή μπορεί να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στα κράτη του Κόλπου ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Χορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.

Μπορεί να βάλουν στόχο τις πολυάριθμες βάσεις στις οποίες ο αμερικανικός στρατός είναι ανεπτυγμένος στο Ιράκ, τη Συρία, άλλες αμερικανικές πρεσβείες στην περιοχή ή να επιτεθούν σε συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ ή η Σαουδική Αραβία, ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Για την Κιμ Γκάτας του Carnegie Endowment for International Peace, είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Ένας πόλεμος; Το χάος; Περιορισμένα αντίποινα; Τίποτε; Αληθινά δεν ξέρει κανένας, ούτε στην περιοχή ούτε στην Ουάσινγκτον, επειδή αυτό δεν έχει προηγούμενο».

Σε συναγερμό οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέκοψε την επίσκεψή του στη Ελλάδαγια να επιστρέψει επειγόντως στο Ισραήλ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο βαθμό συναγερμού, μετά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί κατά την διάρκεια στοχευμένης αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης για την εξόντωσή του.

Το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιράν στην Μέση Ανατολή δεν σχολίασε επισήμως τον θάνατο του διοικητή της δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης , αλλά το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ επιβεβαίωσε την εσπευσμένη αναχώρηση του ισραηλινού πρωθυπουργού από την Αθήνα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε παράλληλα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού και ότι ο υπουργός Αμυνας Ναφτάλι Μπένετ συναντήθηκε με εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για την «αποτίμηση της κατάστασης».

Μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας έχουν εντολή να μην σχολιάσουν το συμβάν, σε μία κίνηση που σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχει ως στόχο να μην προκαλέσει απάντηση εκ μέρους των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή, περιλαμβανομένων της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οργάνωσης Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο θέρετρο του σκι του Ορους Χερμόν, στα Υψίπεδα του Γκολάν, στα σύνορα με την Συρία, έκλεισε, έπειτα από «αποτίμηση της κατάστασης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα