Νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

default image

Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για το φυσικό αέριο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με τη μεσολάβηση της ΕΕ για να αποφευχθεί μια επικείμενη διακοπή του φυσικού αερίου επαναλαμβάνονται απόψε στο Κίεβο, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

“Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν εκ νέου”, δήλωσε η πηγή. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ ‘Ετινγκερ μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom έχει δώσει προθεσμία στο Κίεβο μέχρι αύριο στις 09.00 (ώρα Ελλάδος), για να πληρώσει το χρέος του για παραδόσεις φυσικού αερίου που ανέρχεται σε 1,95 δισεκατομμύριο δολάρια.

Εάν δεν υπάρξει μια διευθέτηση του θέματος αυτού, η Ρωσία απειλεί να κινηθεί προς ένα σύστημα προ-πληρωμής, κάτι που πιθανόν σημαίνει τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες για την εξεύρεση μιας λύσης για το φυσικό αέριο πριν από τη λήξη του ρωσικού τελεσιγράφου, διεξάγονται ωστόσο σε κλίμα εξαιρετικά τεταμένο μετά τα χθεσινά επεισόδια μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους από φιλορώσους αυτονομιστές στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκαλώντας τον θάνατο 49 ανθρώπων.

Σήμερα η προβολή ενός βίντεο που δείχνει τον ουκρανό υπουργός Εξωτερικών να μιλά προσβλητικά για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον των διαδηλωτών, αύξησε ακόμη περισσότερο την αγανάκτηση της Μόσχας.

Το βίντεο αυτό δείχνει τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας να φθάνει για να ηρεμήσει το πλήθος, να φωνάζει “Ο Πούτιν είναι μ…..ς”, ένα σύνθημα που φώναξαν για πρώτη φορά οπαδοί του ποδοσφαίρου πριν από πολλές εβδομάδες και έκτοτε έγινε πολύ δημοφιλές στην Ουκρανία.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας και αρκετοί ρώσοι αξιωματούχοι κάλεσαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών Ντεστσίτσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα